Gepubliceerd op: zaterdag 1 januari 2022

Jaaroverzicht Eerste Indrukken 2021

 

Download hier het jaaroverzicht van de Eerste Indrukken 2021 als PDF

Het jaar 2021 was een bewogen jaar voor de Eerste Indrukken.

We mochten Alara Adilow in ons midden verwelkomen. Tegenover dit heugelijke feit stond dat we afscheid moesten nemen van twee vaste krachten: Remco Ekkers en Eric van Loo. Het herinnerde ons eraan hoezeer poëzie verbonden is met leven en dood.

Remco was de afgelopen jaren één van de productiefste Eerste Indrukkers. Zijn stukjes waren berucht kort, maar wisten altijd iets bijzonders in het besproken gedicht te belichten. In het jaar dat achter ons ligt, kwam hij tot twee bijdragen voordat hij op 4 juni overleed. Vlak daarna verscheen een Eerste Indruk over een gedicht van Remco. Zijn allerlaatste dichtbundel Hop over de sofa was eerder in het jaar verschenen.

Eric kampte al jaren met een steeds slechter wordende gezondheid. Daardoor kon hij vorig jaar geen bijdrage meer leveren aan de Eerste Indrukken. Tot zijn grote verdriet, want Eric had een enorme passie voor poëzie en schreef er graag over. Maar het kostte hem steeds meer moeite. Ongeveer een maand voor zijn overlijden op 12 mei stuurde hij een bericht dat hij op Facebook over een gedicht van Anne Broeksma had geschreven. Hij beschouwde het zelf als een korte Eerste Indruk en vroeg of we het wilden plaatsen. Dat hebben we gedaan. Het is postuum verschenen.

Achter de schermen van de Eerste Indrukken voltrok zich nog een verandering: Roel Weerheijm nam de redactie van de serie van mij over. Dat ging soepel en geruisloos. Buiten de medewerkers heeft niemand er iets van gemerkt. Dat is de verdienste van Roel en een groot compliment waard.

De medewerkers zorgden voor stabiliteit. Pieter van Sterkenburg, Dietske Geerlings, Peter Swanborn, Wim Kesteloot, Annelie David, en Harry van Doveren bleven net als voorgaande jaren hun Eerste Indrukken bij gedichten schrijven.
Zij hebben allemaal een eigen stijl en hun eigen invalshoeken en manieren om een gedicht te benaderen. Dat geeft een grote diversiteit die goed past bij het poëzie-aanbod, dat ook dit jaar bovenal gekenmerkt werd door diversiteit. Soms gaan de stijl van benadering en de stijl en toon van het gedicht een harmonieuze relatie met elkaar aan; soms botsen en schuren ze. Daardoor ontstaat over een heel jaar een goed beeld wat het betekent om poëzie te lezen.
Als er iets opvalt in het poëzie-aanbod van afgelopen jaar, dan is het misschien dat veel gedichten teruggrijpen op het verleden: een herinnering, mythologie, maatschappelijke geschiedenis, een dicht- of kunstwerk. Daarnaast lijkt de trend door te zetten waarbij dichters d.m.v. interviews of een residentie het materiaal voor hun gedichten verzamelen.

We kijken reikhalzend uit naar wat 2022 aan poëzie zal brengen. En welke Eerste Indrukken daarbij gaan horen. Eric, Remco, Dietske, Pieter, Wim, Peter, Annelie, Harry, en Alara: veel dank voor jullie bijdragen dit jaar. Die allemaal bij elkaar hebben weer tot een indrukwekkend jaaroverzicht geleid dat recht doet aan de huidige staat van de poëzie.

Over de auteur

Jeroen van den Heuvel

- Jeroen vertaalt poëzie en kinderboeken. Daarnaast schrijft hij essays over poëzie. Hij is redacteur van ooteoote.nl.