Gepubliceerd op: dinsdag 17 november 2020

Dresdner Lyrikpreis 2020 voor Christoph Wenzel

 

De Dresdner Lyrikpreis 2020, ingesteld ter bevordering van de literaire creatie in Duitsland en Tsjechië, gaat naar de Duitse dichter, schrijver en tijdschriftredacteur Christoph Wenzel (*1979, Hamm/Westfalen).

In ons taalgebied is hij bekend als redacteur van het tweetalige Duits-Nederlands-Vlaamse poëziemagazine TRIMARAN. In 2016 stelde hij met Stefan Wieczorek de bloemlezing Polderpoesie. Junge Lyrik aus Flandern und den Niederlanden samen.

Dorp in het Rijnland foto door Christoph Wenzel

Dorp in het Rijnland
foto door Christoph Wenzel

 

Christoph Wenzels gedichten kun je omschrijven als gelaagde poëtische topografie. Detail- en klankrijk, nauwkeurig en met speelse allusies beoefent hij een eigen vorm van heemkunde. Op pad langs kleine dorpen, vergeten stadsdelen en rivieren onderzoekt hij – ver van de oprukkende verstedelijking – het achterland en het industriële braakland. In zijn ironische toon klinken afstandelijkheid en weemoed.

 

het dorp is vrij oud geworden,
het is eigenlijk alleen nog als vrijwilliger hier,
praat tegen zichzelf over de viering van 800 jaar
in de late jaren 70. uitgestorven
dorpskern zeggen ze, maar dat klopt niet,
hij is nog altijd aangesloten
op een geld- en sigarettenautomaat,
de hart-longmachine. schraal de hagen
rond het steenslag, mager haast, in de voortuinen
dringt de herfst. de toekomst is nog zichtbaar,
je kunt ze regelrecht tellen: de zonnepanelen
op de eigen huizen, lege erven.
in de kerktoren nestelt van oudsher een valk,
ontsnapt aan een dorpsnovelle, in zijn oren
klinken nog de klankverschuivingen
van de klokken. maar toegegeven: niet toe te bouwen
aan de regenzijde is het vrije uitzicht
op de duitse snelweg en de duitse kegelbaan
aan de zonzijde

Vertaling: Erik de Smedt

Over de auteur

- is criticus en literair vertaler: recentelijk Ann Cotten, Alle zwanen heten Reinhard en andere gedichten (2011), Spiel auf Leben und Tod. Die Auferstehung des Konrad Bayer (Schreibheft 79/2012), Norbert Hummelt, Geen veerman, geen Styx (2014, met Jan Baeke), Marion Poschmann, Landschap van wilde geruchten. Gedichten (2015), Konrad Bayer, idioot (2015), Konrad Bayer, de peer en ander proza (2017), Ernst Jandl, poëzieklysma (2017), Jean Paul, Gedachtegewemel (2018), Georg Heym, De gek (2019), Gerhard Rühm, het raam (2020), Novalis, Fragmenten/denkopdrachten (2020), Cornelia Hülmbauer, Cyclus V (2020)