Gepubliceerd op: zaterdag 21 december 2019

R51: We should be glad of another death (einde)

 

Je kon het zo gek niet verzinnen of het kwam voor,
Rokende fabrieksschoorstenen, poetskatoen, onzuivere lucht, roetzwart tafelzilver, dode vogels, slecht drinkwater, rotte adem, tandsteen, haarroos, haaruitval, maagkwalen, platvoeten, reumatiekaanvallen, spit, tumors, astma, bloedend tandvlees, koude voeten, slapeloosheid, sufheid, hoofdpijnen, huidschimmels, opgezwollen zaadballen, pijnlijke slijmvliezen, middenoorontsteking, kropgezwellen, doorkomende giftanden in de diergaarde, wegrottende melkgebitten in de kinderkamers, mes-en-vorkperikelen, burenruzie, verveeld huiselijk gekift op kalme warme dagen, levensverzekeringen, gashouders, koekoeksklokken, overalls, snotneuzen, maniakken die zich bevredigen bij de aanblik van gebroken kinderbrilletjes, de dooie winkelier die zich blijft omkeren in zijn kist, de levende winkelier die een woord of een muntstuk wisselt, een gemeenteraadslid dat zijn stropdas ordent en een verklaring aflegt, een dichter die zijn jas dichtknoopt en zijn verse gedicht voordraagt, gehoorapparaten, wasbakken, toiletartikelen, verzuurde liefde, televisieantennes, dagbladinkt, trottoirs, priklimonade, vloerbedekking,

Maar ook, en veel geheimzinniger en levenwekkender tekens: bedelaars, dagdieven, gestommel, geritsel, geraniumbloed, bloembollen, paddestoelfamilies in schoorsteenroet, vilthoeden,
ratten, miauwende katten hun kattebuik vol embryo’s niet
groter dan een gepelde garnaal, lekkende daken, riole-
ringen, duizelgevoelens en fysieke uitdijing vlak
voor het naar bed gaan, oorsuizingen, plotse
redeloze vlagen van boosheid, verboden
boeken, drankmisbruik, schutting-
opschriften, krompraat, wan-
hopig vruchteloos zich
bevrijdend sperma
en vogelnest-
jes
.

—-
Lees het volledige hoofdstuk online op dbnl.

 

koekoeksklok

Over de auteur

Ranonkeljaar

- Het bijzondere boek Ranonkel verscheen in 1969. Het bestaat dus 50 jaar. Bovendien is de schrijver, Jacques Hamelink, in januari 80 jaar oud geworden. Alle reden om 2019 uit te roepen tot Ranonkeljaar. Iedere week behandelen we op ooteoote.nl een hoofdstuk.