Gepubliceerd op: maandag 23 september 2019

EI 180: Martin Reints – Afgifte goederen

 

Zeven kraaien bij een dooie meeuw
drie advocaten bij een koffieapparaat

oude aantekeningen voor een pleitnota
tussen de contracten en de uitgeprinte e-mails
in een map

ik kon niet slapen vannacht
en ik stond op om nieuwe aantekeningen te maken

de lucht betrekt, de zon breekt door
en er barst een regenbui los

een bordje ‘afgifte goederen’
aan de achterkant van het gebouw

vier catalogi met plaatjes van kantoormeubilair
in een hangmappenla

vijf pruimenpitten bij het houthok.

 
____
Martin Reints is een dichter van de koele waarneming. Hij houdt niet erg van vergelijkingen en metaforen. Toch ziet hij kans om een geheimzinnige sfeer op te roepen.
Hij schrijft “vederlichte en glasheldere gedichten, die op het eerste gezicht ongerijmde flarden werkelijkheid in zich verbinden.” (Xandra Schutte)
Hij vindt Vasalis te zwaar, te romantisch, te weinig precies vooral.

Dit gedicht is geschreven op associaties en herinneringen. Eerst ziet hij ‘kraaien’ bij een ‘dooie’ (!) ‘meeuw’. ‘Zeven’ om precies te zijn. Het hoeven er geen zeven geweest te zijn. Het getal kan ook ingegeven zijn door literaire kennis; “Zeven tegen Thebe”. Dat verhaal gaat over een bittere strijd tot de dood. Het getal komt evenals ‘drie’ vaak in de bijbel voor.

De ‘advocaten’ zijn pleitbezorgers, in het zwart gekleed. Ze staan ‘bij een koffieapparaat’ en dragen hun papieren ‘in een map’. Via de ‘oude aantekeningen'(v3) denkt de dichter aan ‘nieuwe'(v7). Hij ‘kon niet slapen’, kijkt naar buiten en ziet afwisselend helder en regenachtig weer. Hij denkt wellicht terug aan iets wat hij eerder buiten heeft gezien en herinnert zich de tekst ‘afgifte goederen’ ‘aan de achterkant van het gebouw’. Misschien waren daar ook de kraaien actief.

In het gebouw of een ander gebouw, een kantoorgebouw misschien, is een ‘hangmappenla’ met ‘vier catalogi’. Tenslotte ‘vijf pruimenpitten bij het houthok’. Welk houthok? Is dat eerder genoemd? Nee. Hij en misschien nog iemand heeft pruimen gegeten en de pitten liggen daar. De pitten kunnen droog heel goed branden.

Wat hebben al die zaken met elkaar te maken? Je kunt je dat afvragen, terwijl ze ook gewoon zijn, even raadselachtig als je eigen aanwezigheid in die ruimte.
____

 

Wildcamera
Martin Reints
Uitgeverij De Bezige Bij
ISBN 9789023454694

 
 

Uit deze bundel bespraken we op onze site eerder het gedicht Kartonnen koffiebeker. Ook verscheen het gedicht Lucebert als visser in onze serie Lage Landen Poëzie.

 

 

Over de auteur

- Dichter, prozaïst,criticus, interviewer.