Gepubliceerd op: donderdag 4 juli 2019

R27: Sylvia Hubers – Wat doet een zenboeddhist met een teek?

 

Wat doet een zenboeddhist met een teek?
De pij gaat omhoog, de sok naar beneden, de enkel wordt zichtbaar. En wat bevindt zich daar? Een medeschepsel dat zojuist aan tafel is gegaan. Dat tijdens de maaltijd liever niet gestoord wil worden. En ook na de maaltijd enige tijd wil hebben om rustig te verteren.
Na enkele dagen neemt de zenboeddhist de teek voorzichtig tussen duim en wijsvinger en zet hem zachtjes neer op een mooi heilig plekje in de tuin.
Binnen in de zenboeddhist vinden inmiddels nog veel meer nog kleinere levende wezens een welkom thuis om zich te voeden, te vermeerderen en zich uit te drukken in wat zij zijn. Ziekte na ziekte drukt zich uit in de zenboeddhist, die al dit leven met vriendelijke belangstelling gadeslaat.

 

Uit: Wat als we niet waren betoverd, Prometheus 2018

bacteria

 

Over de auteur

Ranonkeljaar

- Het bijzondere boek Ranonkel verscheen in 1969. Het bestaat dus 50 jaar. Bovendien is de schrijver, Jacques Hamelink, in januari 80 jaar oud geworden. Alle reden om 2019 uit te roepen tot Ranonkeljaar. Iedere week behandelen we op ooteoote.nl een hoofdstuk.