Gepubliceerd op: dinsdag 1 januari 2019

Ranonkeljaar 2019

 

Bij Ooteoote roepen we 2019 uit tot Ranonkeljaar. Het is 50 jaar geleden dat het boek Ranonkel van Jacques Hamelink verscheen. Voluit heet het overigens Ranonkel, of de Geschiedenis van een Verzelving (een soort epos). Het bestaat uit 52 hoofdstukken en op ooteoote.nl behandelen we dit jaar iedere week een hoofdstuk.

Ranonkel is onhollands en daarmee opvallend in de vaderlandse literaire geschiedenis. Maar wat vinden we anno 2019 van de stijl, de taferelen, het Jheronimus Bosch-gehalte, de man-vrouw verhoudingen, het groteske, de verhaallijnen, het anti-autoritaire, de spellingsvernieuwing, het absurde, het bombastische, het religieuze, de compositie, het fantastische, en de vele, vele andere aspecten die het boek in zich verenigt?

Kom iedere week eens langs op onze site. Vele dichters en kunstenaars werken mee om alle hoofdstukken één voor één in de schijnwerpers te zetten.

Nieuwsgierig geworden naar Ranonkel? Lees het verbluffende boek online of download de PDF via de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren.

 

"Ticking Time Bomb" door Marthe Zink

“Ticking Time Bomb”
door Marthe Zink

Over de auteur

Ranonkeljaar

- Het bijzondere boek Ranonkel verscheen in 1969. Het bestaat dus 50 jaar. Bovendien is de schrijver, Jacques Hamelink, in januari 80 jaar oud geworden. Alle reden om 2019 uit te roepen tot Ranonkeljaar. Iedere week behandelen we op ooteoote.nl een hoofdstuk.