Gepubliceerd op: zaterdag 29 december 2018

Jaaroverzicht Eerste Indrukken 2018

 

Download het jaaroverzicht 2018 van de Eerste Indrukken als PDF

In de serie Eerste Indrukken op ooteoote.nl behandelen we één gedicht uit een min of meer recent verschenen bundel. Vorig jaar sprak ik de ambitie uit om alle Nederlandstalige bundels in de serie te willen behandelen. Daarbij ging ik uit van alle originele nieuw verschenen Nederlandstalige dichtbundels. Dat zijn er ongeveer 100 in een jaar.

Dit jaar hebben we die ambitie niet gehaald. Dat komt voor een deel omdat we geen 100 Eerste Indrukken hebben geschreven. We zijn op 60 blijven steken. Daar zijn goede redenen voor. Op dit moment zijn er vier mensen die regelmatig Eerste Indrukken schrijven: Remco Ekkers, Jane Leusink, Eric van Loo en ik. Wij hebben dit jaar allemaal een periode gehad dat we om uiteenlopende redenen niet of nauwelijks bijdroegen aan de serie. Dat is eigenlijk over een heel jaar bezien niet meer dan normaal.

Een belangrijker aandeel in het niet halen van de ambitie van vorig jaar, was het besef dat we met die originele nieuw verschenen Nederlandstalige dichtbundels niet per se de interessantste bundels en gedichten te pakken hadden. Begrijp me niet verkeerd: gelukkig zijn er in 2018 weer veel goede en interessante Nederlandstalige dichtbundels verschenen, waaronder veel sterke debuten. Lees dit jaaroverzicht van Eerste Indrukken er maar op na.

(We kunnen trouwens voorzichtig een trend signaleren in de Nederlandse poëzie van gedichten die meerdere talen in zich verenigen. In dit jaaroverzicht staat er ook één. Het is nog vroeg voor deze trend. Laten we er voorzichtig en tussen haakjes aandacht aan schenken.)

Met alleen originele nieuw verschenen Nederlandstalige bundels zouden we vertalingen overslaan. En er zijn in 2018 heus weer mooie poëzievertalingen verschenen. Lees dit jaaroverzicht er maar op na. We zouden ook geen aandacht schenken aan verzamelbundels, selecties en heruitgaven. Dat zou jammer zijn, want ook daarvan zijn er enkele mooie en interessante verschenen in 2018. Lees er vooral dit jaaroverzicht van Eerste Indrukken op na.

Dus wat is dan de ambitie voor 2019? Wat mij betreft verdere groei. Die 100 Eerste Indrukken in een jaar moeten we kunnen halen. Dat zijn er ongeveer twee per week. Het gaat daarbij natuurlijk niet om het exacte getal. Het gaat erom dat nu nog veel interessante bundels en gedichten onbesproken blijven in de serie. De voornaamste reden daarvoor is gebrek aan mensuren, en dat is geen inhoudelijke reden.

Tot slot dank ik Remco, Eric, en Jane voor hun mooie bijdragen aan de Eerste Indrukken dit jaar. Ook dank aan Erik de Smedt die al jaren sterk betrokken is bij Ooteoote en dit jaar zijn eerste Eerste Indruk heeft geschreven.

Op naar een nieuw jaar vol verse indrukken!

Over de auteur

Jeroen van den Heuvel

- Jeroen vertaalt poëzie en kinderboeken. Daarnaast schrijft hij essays over poëzie. Hij is redacteur van ooteoote.nl.