Gepubliceerd op: maandag 3 oktober 2016

LL93: Ingmar Heytze – Wederopstanding

 

Je wilt terug en vraagt me of ik iets kan doen maar
ik ben overal al weg behalve hier, ik vlucht naar voren
zoals iedereen. Straks zijn we nergens meer.

Je stuurt gedichten waarvan wordt gefluisterd dat ze
zonder echo in een put verdwenen zijn. Of ik ze op kan
duiken, drogen, laten vliegen, desnoods zo gooien

dat ze neerslaan, kringen maken. Alles kan ik doen
behalve dat. Terugkeer is mij vreemd. Van één ding
ben ik zeker: waar ik weg ben, ben ik weg.

Ook voor mij bestaan er deuren die niet opengaan,
portieken waar ik sta te rillen zonder taxi in de buurt
en niemand die me binnenlaat, bevordert, zelfs

maar uitlegt wat ik heb misdaan. Het is hier geen
ravijn waar één van ons de ander uit kan hijsen, dit is
een onverschillig hotel, anderen verblijven in de kamers

waar wij vroeger zaten en de deuren zijn gesloten
en de sleutels zijn gebroken. Ik weet alleen maar
hoe je ergens komt door achterom te kijken.

 

___

ooteoote-ll-serie-ingmarheytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) schrijft gedichten sinds hij op zijn vijftiende een tweedehands elektrische schrijfmachine van zijn ouders kreeg. Zijn eerste officiële publicatie was een jaar later, in 1986, met het gedicht ‘Gymles’ in de rubriek op de VPRO-gids.

Behalve dichter is Ingmar Heytze schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde tot nu toe vijftien dichtbundels, drie dagboeken, een bundel prozaminiaturen en Het beste en de rest, een keuze uit eigen werk met multimedia-CD. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, DAG, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij stond op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, de reprise van Poëzie in Carré (2006) en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij ook de programmering en co-presentatie verzorgde.

In 2000 werd Ingmar Heytze door Sjarel Ex aangenomen om negen maanden als huisfilosoof te werken bij het Centraal Museum. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Van 2009 tot 2011 was hij de eerste officiële Utrechtse Stadsdichter. Ingmar Heytze is op dit moment de hoogst genoteerde levende auteur in de Utrechtse Literaire Canon.

Zijn verzamelde Utrechtse gedichten zijn te vinden in Utrecht voor beginners en gevorderden uit 2015. Zijn overige dichtbundels tot nu toe werden in 2016 samengebracht in Voor de liefste onbekende, Bijna alle gedichten. Een nieuwe bundel is in voorbereiding.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Over de auteur

- Rozalie Hirs is redacteur van de LL-serie (Lage Landen-serie) en Vertaallab op Ooteoote. Daarnaast is zij dichter van boeken en digitale media. Zie ook www.rozaliehirs.nl.