Gepubliceerd op: vrijdag 17 juni 2016

Recente Poëzierecensies – juni 2016 (1)

Deckwitz olijven

  •  
  • “Ook voor ‘gevorderden’ is het boek interessant. Het nodigt uit tot reflectie en discussie.” laat Meander Magazine zich ontvallen in een bespreking van Olijven moet je leren lezen. Een cursus genieten van poëzie, waarin Ellen Deckwitz beschouwingen over (het lezen van) poëzie bundelde. 8 weekly voegt daaraan toe: “De passie voor gedichten, de pakkende manier van schrijven en de frisse benadering van het onderwerp maken dit boek relevant.”
  • T.S. Eliot schreef zijn gedicht 100 jaar geleden, Paul Claes vertaalde het en zo is Prufrock nu eindelijk volledig in Nederlandse vertaling te lezen. Tzum is daar blij mee.
  • De NRC bespreekt Ontsnappingen het tweede deel van een drieluik waaraan Eva Gerlach werkt.
  • Aly Freije toont zich met haar debuutbundel Door het vanggat een “opsommende dichter”. Dat is althans de term die 8 weekly gebruikt: “er worden onafgebroken indrukken weergegeven die nauwelijks plaatsmaken voor een wending als conclusie.”
  • Meander Magazine is teleurgesteld in Dit is hoe het ging, de nieuwste bundel van Froukje van der Ploeg.
  • Over de teksten die multidisciplinair kunstenaar Jan Fabre bundelde in Restanten merkt Passionate Platform op “dat ze vaak uit aforistisch aandoende zinnen bestaan die zijn opgemaakt als gedicht.”
  • “De poëzie van Eric van Loo doet mij trouwens in meerdere opzichten aan die van Nijhoff denken: eenvoudige taal, een grote helderheid, de zoektocht naar het woord, aandacht voor de traditie maar vooral een grote preciesheid van vorm.” merkt Meander Magazine op naar aanleiding van De regels van het spel.
  • Adonis wordt algemeen beschouwd als de grootste nog levende Arabische dichter. Tzum recenseert Wat blijft, een verzameling van zijn gedichten in vertaling van Kees Nijland.
  • De gedichten van Anne van Amstel in haar jongste bundel Geef me nu ik wil roepen bij Meander Magazine onder andere de vraag op: “Maar waarom zou je chaos uit orde willen scheppen?”

Over de auteur