Gepubliceerd op: vrijdag 8 januari 2016

LL82: Jaap Blonk – Rolling Hills

Jaap-Blonk-Rolling_Hills-Ooteoote-January-2016
____

JaapBlonk-Photograph-IrenaJorgensen

Jaap Blonk (1953) is musicus en klankdichter, met een een kleine drieduizend internationale lezingen, workshops en optredens op zijn naam. In zijn klankgedichten onderzoekt hij de volledige ruimte tussen Nederlands, bijna-Nederlands en abstracte fonetische en visuele poëzie.
Beluister hem op UbuWeb of op één van zijn vele cd’s.

“Bovenstaand gedicht Rolling Hills is één van de negen delen uit mijn vocale suite Vibrant Islands (2015).
Elk deel bestaat uit een aantal ‘eilanden’, waarin fonetische tekens zijn geschreven. Ik werk al heel lang aan mijn persoonlijke uitbreiding van het Internationaal Fonetisch Alfabet: BLIPAX (BLonk’s IPA eXtended).
In de uitvoering kunnen de eilanden in willekeurige volgorde, en ook herhaaldelijk, bezocht worden.
In elk deel hebben de kustlijnen een andere vorm, bijvoorbeeld hoekig, gekarteld, geribbeld, recht, al naar gelang het overheersende klankkarakter. In Rolling Hills zwaaien ze rond: dit deel gaat over glijdende klinkerovergangen, glissandi en vibrato.”

– Jaap Blonk, januari 2016

Over de auteur

- Rozalie Hirs is redacteur van de LL-serie (Lage Landen-serie) en Vertaallab op Ooteoote. Daarnaast is zij dichter van boeken en digitale media. Zie ook www.rozaliehirs.nl.