Gepubliceerd op: dinsdag 28 juli 2015

De Verwondering| 3: Marina Abramović in Amsterdam ‘begraven’

 

marina_2_v1_featuredb

Performance kunstenaar Marina Abramović, bij een groter publiek bekend geworden met de documentaire “The artist is present”, beschouwt de begrafenis van de kunstenaar als zijn of haar laatste kunstuiting.

En dat moet groots aangepakt worden, zo gaf zij aan in een speech voor Kaldor Public Art Projects in Sydney. Aanleiding was de in haar ogen veel te sombere begrafenis van schrijfster Susan Sontag, waarna Abramović besloot haar eigen afscheid heel anders vorm te geven. Daarvoor deelt de nu 67-jarige beeldend kunstenaar haar leven in verschillende persoonlijkheden in. Haar drie ‘Marina’s’.

Een daarvan zal in Belgrado begraven worden, waar de kunstenaar opgroeide en later studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten. De tweede in Amsterdam, hier deelde Abramović enige tijd haar werkzame en persoonlijke leven met beeldend kunstenaar Ulay (Frank Uwe Laysiepen). Een derde ‘Marina’ zal in New York ter aarde besteld worden, de huidige woonplaats van Abramović.

In een eerder interview met The Guardian verklaarde Abramović:

“Er huizen drie Marina’s in mij. De ene is heldhaftig. Ik ga er gewoon voor. Hoeveel pijn ik ook van binnen heb. Dan is er een tweede Marina – heel anders, zeer spiritueel, erg emotioneel. Te emotioneel. Kan de hele tijd huilen. Is een soort etterbak. En dan is er een derde die erg van bullshit houdt. Die gek is op mode en chocola. Die graag lui is, niets doet en alle moeite en confrontatie vermijdt. Alle zijn echt.”

Intrigerend, want de ‘Marina’s’ die Abramović hier beschrijft lijken niet aan tijd of plaats gebonden. Hoe deze gevat worden in de drie ‘Marina’s’ die begraven zullen worden en elk juist een periode uit haar leven moeten verbeelden is vooralsnog niet duidelijk.

Ook voor de muziek heeft Abramović al ideeën:

“Ik hoop dat Antony Hegarty tijdens mijn begrafenis “I did it my way” zal zingen. Hij heeft nooit ja gezegd, maar ik denk dat hij zo verdrietig zal zijn dat ik dood ben dat hij het wel zal doen.”

Uiteraard zullen twee van de drie ‘Marina’s’ nep zijn, waardoor onbekend zal blijven waar de echte Marina Abramović begraven wordt. In Belgrado, ofwel New York, misschien wel in Amsterdam.

Over de auteur