Gepubliceerd op: zaterdag 4 juli 2015

De Verwondering | 2: Vervalste Heyboer zijn eigen werk?

Anton Heyboer2

In de Anton Heyboer Winkel te Amsterdam worden vervalsingen te koop aangeboden als origineel werk. Dat schrijft verslaggever Joris Zwetsloot in de Volkskrant van 3 juli. Zwetsloot nam zelf de proef op de som door zich voor te doen als koopgrage klant.

Het oeuvre van beeldend kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) bestaat voornamelijk uit grafisch werk dat wordt geschaard onder het genre abstract expressionisme. Heyboer stond bekend om zijn autonome en polygame leefstijl. Ook zijn weduwen beschouwen het door de Amsterdamse galerie aangeboden werk als onecht.

Uit het recente artikel van Zwetsloot blijkt dat Georges Knubben en Couzijn Simon, galeriehouders van de Anton Heyboer Winkel, een omstreden collectie met werk van Heyboer toch te koop aanbieden. Het gaat om de zogenaamde Santen-collectie, die aangelegd zou zijn door de kunstenaar Josef Santen (1926-1988).

Santen deelde in 1948 een atelier met Heyboer te Haarlem, maar inmiddels is vastgesteld dat de kunstenaar nooit een collectie van Heyboer’s werk bezat. Aangezien Heyboer zelf heeft verklaard al zijn werk uit de Haarlemse periode vernietigd te hebben is dit ook zeer onaannemelijk.

Diezelfde verklaring van Heyboer betekent meteen ook een buitenkans voor de kunstvervalser. Werk van een bekende kunstenaar dat niet meer zou bestaan, daarvan zou het maar al te mooi zijn als het toch opdook.

Meest opmerkelijke in het artikel van Zwetsloot is wel:

“In een boek laten Knubben en Simon een ets zien van een latere periode. Knubben: ‘Kijk, dit is dezelfde. Die heeft hij later zelf nagemaakt, maar met een ander jaartal erbij. Hij had geen fantasie meer.’”

Als Heyboer eigen werk kopieerde en verkocht als nieuw zou hij zijn eigen kunst vervalst hebben. Vanuit kunsthistorisch oogpunt bekeken een uniek fenomeen. Zo uniek dat het verzonnen lijkt.

Lees het artikel van Joris Zwetsloot in de Volkskrant hier (€).

 

Over de auteur