Gepubliceerd op: maandag 9 maart 2015

H.H. ter Balkt overleden

H.H. ter Balkt

Vannacht is de dichter H.H. ter Balkt overleden. Ter Balkt was een van de meest eigenzinnige, virtuoze en ronduit een van de beste dichters van Nederland.

Ter Balkt (Usselo, 1938) begon zijn carrière in 1969 onder het pseudonime Habakuk II de Balker, met de bundel Boerengedichten. Hij publiceerde gestaag een grote verscheidenheid aan bundels, waarin zijn stem onmiskenbaar bleef. Lange tijd was hij een nogal onmodieuze dichter, maar inmiddels is de erkenning voor zijn werk vrijwel algemeen. Onder de vele prijzen die hem zijn toegekend zijn de P.C. Hooft-prijs en de Constantijn Huygens-prijs. Vorig jaar kwamen zijn verzamelde gedichten uit onder de titel Hee hoor mij ho simultaan op de brandtorens.

Ter Balkt was wars van minimalisme en verfoeide de invloed van Stephane Mallarmé op de poëziegeschiedenis. Hij had geen affiniteit met soberheid, maar schreef uitbundig en maakte ten volle gebruik van alle taalregisters die tot zijn beschikking stonden en van zijn grootse vocabulaire.

Over de auteur

- is dichter en vertaler. Zijn bekendste gedicht is Exorbitans, dat niet alleen als bundel maar ook als ruimteopera op cd is verschenen, met muziek van Jan Frans van Dijkhuizen. In 2015 verschijnt zijn nieuwe bundel Navigatiesystemen. Han van der Vegt schreef ook de kinderboeken Het rode ei en Het zwarte ei.