Gepubliceerd op: maandag 16 februari 2015

De avond van het Essay

vrijdag 20 februari in Perdu

Aanvang: 20.00 uur
Deur open: 19.30 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)
Met: Nina Polak, Daniël Rovers, Thijs Lijster, Christophe Van Gerrewey & Fiep van Bodegom (gespreksleider)

perdu_montaigne-1.600x600

Auteurs Christophe van Gerrewey, Thijs Lijster, Nina Polak en Daniël Rovers vertellen op deze avond over hun favoriete essay. Waarom is het gekozen werk een voortreffelijk voorbeeld van het genre? Welk invloed heeft het essay op hun eigen werk gehad? En wat zijn nu juist die specifiek essayistische kenmerken die het werk zo goed maken? Vijf totaal verschillende maar gelauwerde auteurs en werken komen aan bod: ‘Het essay als vorm’ van Theodor W. Adorno in combinatie met Walter Benjamins ‘Over enkele motieven in Baudelaire’, Roland Barthes over Proust, ‘On Self-Respect’ van Joan Didion en Willem Jan Ottens ‘De zoon als vader van de vader.’

 

‘Het is een hogere vorm van kritiek die Otten bedrijft. Misschien zou je het een zeer selectieve vorm van prijzen moeten noemen. Je kunt iemand het graf in prijzen.’

Lees het begin van Rovers’ betoof op Tirade.

Over de auteur

-