Gepubliceerd op: zaterdag 31 januari 2015

De groene kamer #1 – Gertrude Stein

Programmareeks met nieuwe toneelvertalingen – 5 februari in Perdu

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

g832648.600x600
De drie dichters Anneke Brassinga, Erik Bindervoet en Han van der Vegt zijn door Perdu uitgenodigd om een toneeltekst naar eigen keuze te vertalen. Anneke Brassinga koos voor een viertal ultrakorte modernistische teksten van Gertrude Stein, Erik Bindervoet voor het naturalistische Michael Kramer van Gerhart Hauptmann, Han van der Vegt voor de ‘restauration comedy’ Love for Love van William Congreve.In februari, maart en april worden deze nieuwe vertalingen aan het publiek gepresenteerd, onder de overkoepelende titel De groene kamer. De avonden bestaan uit lezingen van de tekst door de Barbaren & co, afgewisseld met gesprekken met de vertaler over de achtergronden van de tekst. De Theatertroep verzorgt de eerste enscenering van de tekst. Of anders gezegd, de eerste theatrale verkenning van de dramatische mogelijkheden van de tekst. De toneelwerken worden uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek in de oranje reeks.

De openingsavond op 5 februari staat in het teken van Gertrude Stein. Anneke Brassinga vertaalde de eerste stukken die Stein ooit schreef: Wat gebeurde / What Happened, een stuk waarin niets gebeurt, zodat het stuk zelf de essentie wordt van wat gebeurt (haar eigen woorden). Het leest als een kubistisch schilderij van Picasso. Damesstemmen / Ladies’ Voices is een – op het eerste gezicht – wat eenvoudiger stemmenstuk, dat gespeeld zou kunnen worden terwijl het voordoek langzaam opgaat. En dan zou Haar jurken tellen / Counting her dresses gelezen kunnen worden als een twistgesprek over de kostuumkeuze en I like it to be a play als een epiloog waarin het stuk zichzelf nabespreekt.

Over de reeks: De groene kamer verwijst naar de toneeltraditie van de Green Room: ruimte achter of naast het toneel waar tijdens de voorstellingen ontmoetingen plaatsvonden tussen de toneelspelers en een aantal gefortuneerde toeschouwers.

green_room.900x600

De groene kamer wordt ondersteund door het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over de auteur

-