Gepubliceerd op: dinsdag 27 januari 2015

Alfred Schaffer wint Awater Poëzieprijs 2014

De Awater Poëzieprijs 2014 gaat naar Alfred Schaffer voor zijn dichtbundel Mens Dier Ding, verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij. Dat werd vandaag bekend gemaakt in de nieuwe Awater, het tijdschrift voor poëziekritiek. Zo’n 30 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar hun favoriete bundels. Mens Dier Ding van Alfred Schaffer werd door een ruime meerderheid als winnaar aangewezen.

Lees in de rubriek De Regels de analyse die redacteur Han van der Vegt maakte van één van de regels uit Mens Dier Ding.

Mens-dier-ding

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,-. Op woensdagavond 4 februari wordt de prijs uitgereikt tijdens het Gedichtenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De juryleden oordeelden onder meer:

“In Mens Dier Ding staat de Zuid-Afrikaanse verzetsheld/tiran Shaka Zulu centraal, maar Alfred Schaffer viert bovenal dat poëzie vrijheid is in taal en vorm. Wat een verademing!”
“Een indrukwekkende, monumentale bundel, die erin slaagt zijn spankracht 141 pagina’s lang te behouden: mythologische geschiedenis, een anachronistische, gefabuleerde biografie van Sjaka Zoeloe en sciencefiction in één. Een ingenieus opgebouwde bundel rond een werkelijk verzinsel.”
“De huiveringwekkende herschepping van het verhaal van Zoeloekoning Sjaka heeft me het hele jaar vergezeld.”

 

Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs:
Mustafa Stitou − Tempel (in 2013)
Menno Wigman – Mijn naam is Legioen (in 2012)
Anne Vegter – Eiland berg gletsjer (in 2011)
K. Michel – Bij eb is je eiland groter (in 2010)
Arjen Duinker – Buurtkinderen (in 2009)
Tonnus Oosterhoff – Ware grootte (in 2008)

Over de auteur