Gepubliceerd op: maandag 1 december 2014

Mark Strand 1934-2014

Mark Strand

De Amerikaanse dichter Mark Strand is dit weekend overleden. Hij werd 80 jaar.

Strand, die in 1934 in Canada werd geboren, maar bracht het grootste deel van zijn leven in Amerika door. Zijn poëzie, gekenmerkt door Koude-Oorlogbenauwheid en de zoektocht naar identiteit, is opgebouwd uit concrete, korte zinnen en welomschreven, vaak surrealistische beelden. Hij ontving de belangrijke Pulitzerprijs voor zijn bundel Blizzard of One.

In het Nederlands is Mark Strand verkrijgbaar in vertaling van Wiljan van den Akker en Esther Jansma, Gedichten eten en Bijna onzichtbaar / Almost Invisible

Over de auteur

- is dichter en vertaler. Zijn bekendste gedicht is Exorbitans, dat niet alleen als bundel maar ook als ruimteopera op cd is verschenen, met muziek van Jan Frans van Dijkhuizen. In 2015 verschijnt zijn nieuwe bundel Navigatiesystemen. Han van der Vegt schreef ook de kinderboeken Het rode ei en Het zwarte ei.