Gepubliceerd op: donderdag 27 november 2014

VSB Poëzieprijs: en nu de inhoud

 

Poëzie is geen sport. Poëzie is geen wedstrijd. Maar poëzie kent wel prijzen. Je kunt dat onzinnig vinden, je kunt het ook als aanleiding gebruiken om aan de slag te gaan met gedichten en dichters.

Dat kan door gedichten van de genomineerde dichters te lezen. Het kan ook door beschouwingen over hun werk te lezen. Het kan door ze met elkaar te vergelijken. Zijn er opvallende verschillen of overeenkomsten? Het kan door je af te vragen: wat zegt dit over de hedendaagse poëzie? Wat zegt dit over de hedendaagse Nederlandstalige poëzie?

Hoe je het ook wilt benaderen, de website van Poetry International is een goed beginpunt. Op die site staan voor alle 5 genomineerden een ruim citaat uit het juryverslag, enkele gedichten en een beschouwing over het werk van de dichter in het algemeen en de genomineerde bundel in het bijzonder.

Hieronder de links om direct naar de beschouwing over één van de genomineerde bundels te springen:

 


Over de auteur

Jeroen van den Heuvel

- Jeroen vertaalt poëzie en kinderboeken. Daarnaast schrijft hij essays over poëzie. Hij is redacteur van ooteoote.nl.