Gepubliceerd op: woensdag 19 november 2014

VSB-nominaties bekend

De jury van de VSB Poëzieprijs 2015 heeft haar nominaties bekend gemaakt. Het lijkt een evenwichtige lijst, verdeeld over de verschillende grote uitgeverijen, geslachten en landen. Uit de 107 ingezonden bundels (volgens het rapport een 85 cm hoge stapel poëzie) koos de jury de volgende 5:

Vlinderslag van Piet Gerbrandy
Uitgeverij Atlas Contact
Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen
Uitgeverij Querido
Archaïsch de dieren van Hester Knibbe
Uitgeverij De Arbeiderpers
Mens Dier Ding van Alfred Schaffer
Uitgeverij De Bezige Bij
Wij totale vlam van Peter Verhelst
Uitgeverij Prometheus

De jury (bestaande uit Peter Vandermeersch, Yra van Dijk, Ruth Joos, Antoine de Kom en Peter Theunynck) is enthousiast over het niveau van de inzendingen in het algemeen. ‘Hemelbestormers zijn ze niet, deze nieuwe generatie – van vernieuwingsdrift is geen sprake, maar wel van humor, oorspronkelijkheid en kwaliteit. Verstaanbaarheid en communicatie lijken belangrijker geworden, waarmee niet gezegd is dat deze poëzie dicht bij huis blijft.’

Wat geld en roem betreft is de VSB Poëzieprijs de belangrijkste Nederlandse prijs voor een dichtbundel. De genomineerden krijgen van 11 tot 25 januari volgend jaar de kans hun bundels te presenteren op verschillende podia. De uitreiking van de prijs, ter waarde van 25.000 euro, vindt plaats op 28 januari, waarna de Poëzieweek de volgende dag van start gaat.

VSB 2015 poster (1)

Over de auteur

- is dichter en vertaler. Zijn bekendste gedicht is Exorbitans, dat niet alleen als bundel maar ook als ruimteopera op cd is verschenen, met muziek van Jan Frans van Dijkhuizen. In 2015 verschijnt zijn nieuwe bundel Navigatiesystemen. Han van der Vegt schreef ook de kinderboeken Het rode ei en Het zwarte ei.