Gepubliceerd op: donderdag 20 november 2014

Presentatie Terras 07: Nieuw land

Vrijdag 21 november in Perdu

Aanvang: 20.30, deur open: 20.00

Eentree: € 7 / 5 (met kortingspas)

Reserveren

Met: Jurriaan Benschop, Wim Noordhoek, Lisa Thunnissen en redactieleden Terras + vertoning van de internationaal succesvolle korte films Hybris van Arjan Brentjes en BACTERIËN van Paul Bogaert en Jan Peeters (Nederlandse première)

terras-1.600x600

Tijdschrift Terras onderzoekt met literatuur, film, kunstkritiek en vertalingen het huidig landschap op haar utopische kwaliteiten.

Is er nieuw land te vinden door op een andere manier naar het hier en nu te kijken? Welke utopische kwaliteiten komen aan het licht? Welke rol speelt lokaliteit bij het betreden van nieuwe gronden? Aan de hand van deze vragen stelde tijdschrift Terras een programma samen met bijdragen uit het net verschenen nummer #07 Nieuw land, film(fragmenten) en nieuw werk.

Kunstcriticus, curator en schrijver Jurriaan Benschop verkent het kunstlandschap. In de korte film BACTERIËN neemt een schoonmaker enthousiast de kleinste hoekjes onder handen terwijl bacteriën en dienstmededelingen zich verspreiden en vermenigvuldigen. Met de voordracht van programmamaker en schrijver Wim Noordhoek brengen we een bezoek aan zijn Haagse tantes. De redacteuren van Terras doen verslag vanuit o.a. Lima, Harare en het Coney Island van Lawrence Ferlinghetti. Lisa Thunnissen verhaalt over het nieuwe land dat je met vertalen betreedt en draagt haar vertalingen voor uit de gedichtenreeks “De utopieën” van Raúl Zurita. In de korte film Hybris van Arjan Brentjes vermengt de utopie van het eeuwige leven zich met herinneringen aan een korte liefdesaffaire.

 

 

Voorpublicatie:

 

Nikola Madžirov

Vertaling: Roel Schuyt

 

NIEUWE LANDEN

Je moet de muur kaal schrapen
waarop het vocht een kaart
van de nieuwe wereld tekende
en nieuwe scheidingen aanbrengen.

Daaronder onregelmatig
de stenen plaatsen als
de voetstappen van een mens die vlucht voor zijn angsten.

Je moet een ronde spiegel zijn
in een halfgeopende hand
zodat zich de omhelzingen van anderen weerspiegelen,
scherp als de bladen van een schaar die elkaar slechts aanraken
als er iets moet worden doorgeknipt.

Je moet nieuwe landen bedenken,
om weer over het water te kunnen lopen.

 

Over de auteur

-