Gepubliceerd op: zondag 16 november 2014

Dichters aan het front

Dichters die op leven een dood vechten in de modder – kom daar tegenwoordig maar eens om.

Sunrise, ruins of a hospice by Paul Nash

In de eerste wereldoorlog vochten verschillende Britse dichters aan het front, waaronder Edward Thomas, Wilfred Owen, Siegfried Sassoon, Rupert Brooke, Wilfrid Gibson en Robert Graves, de rij is lang.
Natuurlijk hebben soldaten van alle landen gedichten geschreven over de oorlog, maar in Engeland wordt dit als een apart soort poëzie gezien en is ‘War Poets’ als aanduiding van deze groep een begrip.
In dit herdenkingsjaar is er veel aandacht voor de poëzie die zij naar aanleiding van hun oorlogservaringen schreven.

De Times Literary Supplement heeft deze maand een overzichtsartikel over deze ‘soldier poets’: http://www.the-tls.co.uk/tls/public/article1479648.ece.

In Nederland verscheen begin dit jaar een bloemlezing bij AmboAnthos met de 100 beste gedichten van de eerste wereldoorlog met dichters uit vele landen, waaronder belangrijke war poets: http://www.amboanthos.nl/boek/de-100-beste-gedichten-van-de-eerste-wereldoorlog/

Over de auteur

Jeroen van den Heuvel

- Jeroen vertaalt poëzie en kinderboeken. Daarnaast schrijft hij essays over poëzie. Hij is redacteur van ooteoote.nl.