Gepubliceerd op: woensdag 12 november 2014

Anna Bijns Prijs voor Maria Barnas

Op dinsdagavond 11 november is de Anna Bijns Prijs uitgereikt aan Maria Barnas, voor haar bundel Jaja de oerknal. Deze bundel, van 2013, was al genomineerd voor de VSB poëzieprijs. In de jury zaten Jeltje van Nieuwenhoven (voorzitter), Eefje de Visser, Jeroen van Kan en K. Michel. ‘Barnas gebruikt poëzie als mogelijkheid om ergens een doek van woorden overheen te gooien. Elk gedicht is een poging om iets vluchtigs even stil te zetten, te bewaren, documenteren. Haar in die exercitie te volgen is een groot genoegen’, staat in het juryrapport. De twee andere genomineerden voor deze prijs waren Miriam Van hee, met Ook daar valt het licht, en Dichter des Vaderlands Anne Vegter, met Eiland berg gletsjer. De prijs bestaat uit 10.000 euro en een kunstwerk van Eric Don.

Maria Barnas (1973, Hoorn) schrijft romans, gedichten en artikelen. Ze is tevens beeldend kunstenaar. Jaja de oerknal is haar derde bundel, die, in de woorden van de dichter zelf, gaat over ‘hoe angst is gaan bepalen hoe onze wereld eruit ziet’.

Maria Barnas

Over de auteur

- is dichter en vertaler. Zijn bekendste gedicht is Exorbitans, dat niet alleen als bundel maar ook als ruimteopera op cd is verschenen, met muziek van Jan Frans van Dijkhuizen. In 2015 verschijnt zijn nieuwe bundel Navigatiesystemen. Han van der Vegt schreef ook de kinderboeken Het rode ei en Het zwarte ei.