Gepubliceerd op: woensdag 24 september 2014

Tussen Bundel en Bühne

Een avond over poëzie en performance in Perdu

Zaal open: 20.00
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

 

Reserveren

bundel_en_buhne.600x600

Poëzie kennen we in eerste instantie als geschreven woord: in tijdschriften, kranten, bundels of online. Tegelijkertijd beklimmen dichters het podium om hun werk voor te dragen, om het de kracht en het ritme mee te geven die niet altijd van de bladspiegel zijn af te lezen. In sommige gevallen wordt een performance zelfs boven de geschreven vorm verkozen of kiezen dichters ervoor om hun werk überhaupt niet schriftelijk uit te brengen.

In dit programma wordt de kracht van de voordracht onderzocht en de spanning tussen bladspiegel en mondelinge overdracht belicht. Een voordracht of performance kan een gedicht in grote mate bepalen, er een nieuwe dimensie aan toekennen die soms niet meer van het werk kan worden losgezongen. Wat doet een performance of voordracht met een gedicht? In hoeverre verandert een gedicht erdoor? Valt of staat een gedicht bij zijn performance of had het in sommige gevallen beter op de bladzijde kunnen blijven? En wat gebeurt er wanneer een dichter met het werk van een ander aan de slag gaat, wanneer een werk dat doorgaans om zijn ingetogen karakter bekend staat opeens in alle heftigheid gepresenteerd wordt en vice versa?

Op deze avond zullen verschillende dichters en performers met zeer uiteenlopende manieren van presenteren de werking van voordracht onderzoeken door niet alleen hun eigen, maar ook elkaars werk ten gehore te brengen.

Maria Barnas is schrijver en beeldend kunstenaar. Zij publiceerde in 1997 Engelen van ijs en in 2000 De Baadster bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Haar poëziedebuut Twee zonnen (De Arbeiderspers, 2003) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs 2004 en genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs 2004. In 2013 verscheen haar derde poëziebundel Jaja de oerknal.

Jaap Blonk is componist, performer en dichter. Hij maakte wereldwijd furore en werkte samen met vele musici in de hedendaagse en geïmproviseerde muziek. ‘Als dichter slaat hij de klank van het woord hoger aan dan de inhoudelijke betekenis. Maar dat hij met deze abstracties het complete palet aan emoties, van humor tot ontroering, weet te beroeren, is ronduit knap.’(Rudie Kagie, Vrij Nederland)

Hilarius Hofstede is dichter en beeldend kunstenaar. Sinds de jaren 80 werkt hij aan het kunstproject PALEO PSYCHO POP dat zich bezighoudt met de destructie van populaire cultuur en de inlijving van populaire cultuur in oudere, archaische lagen van de verbeelding. “PALEO PSYCHO POP is about the fossilisation of pop culture in its worst expression, almost a continuous declaration of its death.”

Gover Meit is een veelzijdige theatermaker met een achtergrond in de kunst. Hij studeerde in 2009 af aan de Gerrit Rietveld Academie in de richting Audiovisueel en sindsdien heeft hij door het hele land tal van theatervoorstellingen geregisseerd en geproduceerd, altijd met het streven om verschillende disciplines op een vernieuwende manier samen te brengen. Daarnaast is hij bekend als frontman van de band Wooden Constructions en bracht hij als Meitje recentelijk het album “It Takes A Lot” uit in samenwerking met hip-hop producer Shroom. Zijn volledige biografie brengt hij hier ten gehore.

Over de auteur

-