Gepubliceerd op: dinsdag 29 juli 2014

Win!

cover-filmpoem-214x300Deze zomer vond het tweede Filmpoem Festival plaats als onderdeel van het Felix Poetry Festival in Antwerpen. De combinatie van film en poëzie bood zowel voor de dichter als voor het publiek een meerwaarde. Het medium boort ook een nieuw publiek aan dat poëzie ontdekt.

Het Filmpoem Album van Deus ex Machina biedt de perfecte introductie tot het medium aan met 11 nieuwe filmpoems. Deus ex Machina vond in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren een welwillende partner om dit nummer, dat bestaat uit een dvd en een begeleidend boekje, te realiseren. DEM-poëzieredacteur Michaël Vandebril sprak twee gastredacteuren aan voor de samenstelling van dit bijzondere nummer. Samen met Willem Bongers-Dek van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren selecteerde hij gedichten van dichters uit België en Nederland. Judith Dekker cureerde op haar beurt de filmmakers en verzorgde de productie van de dvd.

Dekker koos voor een international gezelschap filmmakers waarvan de meesten nog niet eerder een filmpoem hebben gemaakt, met een diversiteit aan smaken, stijlen, technieken als resultaat. De filmmakers werd gevraagd steeds het integrale gedicht te verwerken in hun filmpoem, dat was een voorwaarde, voor de rest waren ze helemaal vrij. De dichters spraken allen hun gedicht in, met uitzondering van het gedicht van Arnoud van Adrichem, dat door Rozalie Hirs werd ingesproken, en het gedicht van Mathijs Tratsaert dat wordt uitgesproken door Google Translate voice.

Deze mooie collectie filmpoems wordt zal in de loop van 2015 vrijgegeven via Vimeo.com zodat de filmpjes ook online en over de grenzen een eigen leven kunnen leiden. Het nummer ligt nu al in de winkel maar u kunt ook een exemplaar winnen. Schrijf een commentaar op het nieuwsbericht dat bij deBuren online staat en maak kans op een van de te winnen nummers. De vraag is: welk gedicht zou volgens u verfilmd moeten worden en waarom? Succes!

Er toch nog niet van overtuigd dat u dit wel wilt winnen? Kijk dan eens hier: Trailer Filmpoem Album.

Het Filmpoem Album bevat werk van

Astrid Haerens + filmmakers Auden Lincoln-Vogel & Annelyse Gelman
Inge Braeckman + filmmaker Philippe Werkers
Bernke Klein Zandvoort + filmmaker Judith Dekker
Arnoud van Adrichem + filmmaker Bert Lezy
Charles Ducal + filmmaker Reyer Boxem
Han van der Vegt + filmmaker Alastair Cook
Geert Buelens + filmmaker Anton Coene
Mathijs Tratsaert + filmmaker Jeroen Sebrecht
Erik Lindner + filmmaker Dimitri van Zeebroeck
K. Michel + filmmaker Roman Klochkov
Laurence Vielle + filmmaker Lynn van Oijstaeijen

PS: Bent u er benieuwd naar hoe Indonesische studenten Nederlands onze klassieke gedichten verfilmen? Ga dan naar het YouTube-kanaal HotelPoëzie en bewonder verfilmingen van Nijhoff, Van Ostaijen, Slauerhoff en nog veel meer dichters!

Over de auteur

- is literatuurwetenschapper, criticus en dichter. Hij is adjunct-directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en kernredactielid van literair tijdschrift DW B.