Gepubliceerd op: donderdag 22 mei 2014

Perdu Leest Langzaam #4..Thuis van Geert Buelens

Vrijdag 23 mei in Perdu, reserveren kan hier.

Aanvang: 20.30 uur
Deur open: 20.00 uur
Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders en vvl-leden

thuisMet: Geert Buelens, Maria van Daalen, Edwin Fagel en Ernst van den Hemel, Lisanne Snelders (gespreksleider)

Bij Perdu leest langzaam staat steeds een recent verschenen dichtbundel centraal. Drie sprekers verhouden zich tot het werk door elk een bespreking voor van zo’n tien minuten voor te bereiden. De dichter draagt tussendoor voor. Na de pauze is er een gesprek tussen de sprekers, waarbij ook het publiek ruim de gelegenheid krijgt tot het stellen van vragen.

Tijdens de eerste aflevering bespraken Joost Baars, Hélène Gelèns en Han van der Vegt de bundel van alle angst ontdaan van Hans Groenewegen. Voor de tweede aflevering selecteerde Perdu de bundel Liefde en aarde van Tom van de Voorde, besproken door Johan Sonnenschein, Jeroen Dera en Jannah Loontjens. De derde aflevering stond in het teken van Rouw met diertjes van Astrid Lampe, gelezen door Frank Keizer, Willem Bongers en Tonnus Oosterhoff.

De vierde aflevering wijden we aan de onlangs verschenen bundel Thuis van Geert Buelens:

‘In deze gedichten stelt Buelens de vraag wat maakt dat we ons ergens thuis voelen. Is het een plek, een gevoel, een taal, een draadloze verbinding of een zorgvuldig gecultiveerde illusie?Thuis gaat over een verlopen en verbeurde tijd, over woede en nostalgie, over tatoeages, tuinkabouters en teddyberen. Geert Buelens woonde de afgelopen tien jaar in vijf steden en drie landen en is dus de aangewezen persoon om poëzie te schrijven over ontheemding.’

Geert Buelens is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij debuteerde in 2002 met de bundel Het is. Dit debuut werd bekroond met de Lucy B. en C.W. Van der Hoogtprijs 2003 en werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2002. Drie jaar later verscheen de opvolger Verzeker u.Thuis is zijn derde dichtbundel.

Maria van Daalen studeerde Nederlandse taal- en letterkunde met als specialisatie middeleeuwse hoofse liedkunst. Zij doceerde Creative Writing aan de Rijksuniversiteit Groningen (1998-2000) en poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam (2006-2011). Zij publiceerde vele dichtbundels bij uitgeverij Querido, waarvan de laatste De wet van behoud van energie (2007) is.

Ernst van den Hemel is religiewetenschapper en literatuurwetenschapper. Hij promoveerde in 2011 op literaire dimensies in het werk van Johannes Calvijn en doceert momenteel aan het Amsterdam University College. Sinds 2013 is hij Research Fellow aan het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht.

Edwin Fagel is dichter en redacteur. Hij publiceerde tot nu toe drie dichtbundels en in mei 2014 verscheen zijn vierde bundel Nul. Zijn debuut Uw afwezigheid werd bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs 2008 en genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2008. Fagel is redacteur van het poëzietijdschrift Awater en het webzine deRecensent .

 

 

 

Over de auteur

-