Gepubliceerd op: dinsdag 6 mei 2014

Nieuwe poëzie uit Rusland #3: New Sincerity, grondleggers en critici

Vrijdag 9 mei 2014 in PERDU

RESERVEREN

Aanvang: 20:30
Deur open: 20:00
Entree: 10 euro/5 euro (voor studenten, vrienden en stadspashouders)

Met: Ellen Rutten, Nina Targan Mouravii, Kirill Medvedev, Frank Keizer en Hannah van Binsbergen

Dit jaar organiseert Perdu een serie programma’s over hedendaagse Russische poëzie. De derde avond richt zich op het heden: de verwerking van de ervaringen en taal van de Sovjettijd. Tijdens dit programma staan de dichters Dmitry Prigov (1940-2007) en Kirill Medvedev (Moskou, 1975-) centraal. We gaan in op het door Prigov gemunte begrip ‘Novaia Iskrennost’ (‘New Sincerity’). Met dit begrip benoemde hij (eerder dan in het Westen) het streven naar een nieuw, authentiek spreken, los van postmoderne vrijblijvendheid of ideologische massaproductie. Ellen Rutten, kenner van de Russische nieuwe oprechtheid, leidt de avond in. Nina Targan Mouravi draagt eigen vertalingen van werk van Prigov voor.

De Russische dichter en activist Kirill Medvedev is van een latere generatie. Hij heeft zich kritisch uitgelaten over Prigov en diens invulling van een nieuwe oprechtheid. Prigov zaagde in gedichten en performances met ironie vaak aan de stoelpoten van zijn eigen maatschappijkritiek. Dit maakte hem ongrijpbaar en in zekere zin onverantwoordelijk. De poëzie van Medvedev heeft dat subversieve element niet, en is radicaler en directer in haar oprechtheid. In een necrologie die hij kort na het overlijden van Prigov schreef, erkent Medvedev zijn schatplichtigheid aan Prigov, maar onderstreept hij tevens de noodzaak om nu aan hem en het Sovjetverleden voorbij te gaan: ‘Ook de dood van Prigov is de dood van de Sovjet-Unie. Koezmin heeft het terecht over ‘de dood van onze vader’.’ (vert. Pieter Boulogne)

Medvedev is tijdens de avond zelf aanwezig. Hij zal gedichten voordragen en Frank Keizer gaat met hem in gesprek. Keizer is als redacteur betrokken bij de uitgave van Alles is slecht die op 1 mei 2014 zonder toestemming van Medvedev bij uitgeverij Leesmagazijn verschijnt. Medvedev deed namelijk in 2004 afstand van zijn auteursrecht en trok zich uit onvrede over de commodificatie van de literatuur in Rusland terug uit het literaire leven.

De avond wordt afgesloten door Hannah van Binsbergen. Ze was vorig jaar te gast bij de vierentwintigste editie van ‘Vers van het mes’ in Perdu. Daar sprak ze een poetica uit (na te lezen op Samplekanon) die een verwantschap met het New Sincerity discours suggereert: ‘Ik wil oprecht zijn, maar omdat ik het object van mijn oprechtheid niet kan vatten, moet ik er glashard over liegen.’ Ze reageert met nieuwe gedichten op het werk van Medvedev.

russische afbeelding #3(1)

Over de auteur

-