Gepubliceerd op: donderdag 3 april 2014

LL73: F. van Dixhoorn – 3. staat voor de zon

F. van Dixhoorn: 3. staat voor de zon  (animatie, ontwerp: Teun de Lange, 2014)
_____

F. van Dixhoorn debuteerde met de dichtbundel Jaagpad / Rust in de tent / Zwaluwen vooruit (1994), die datzelfde jaar werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 1997 verscheen Van Dixhoorns tweede bundel, Armzwaai/ Grote keg/ Loodswezen I, gevolgd door Takken molenwater/ Kastanje jo/ Hakke tonen/ Uiterton/ Molen in de zon (2000) en Dan op de zeevaartschool (2003). In 2007 verscheen de bundel Twee piepjes, die werd genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2008, en winnaar werd van de Woordlijst (thans Awaterprijs). De bundel De zon in de pan (De Bezige Bij, 2012) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2014.

Bovenstaand gedicht (ontwerp, animatie: Teun de Lange) werd oorspronkelijk geschreven in 2003 voor in de reeks 117-234 (De gevlekte klimop/Rozenbalkon) in een keerdruk met Arjen Duinker. Het is de voorloper/aanleiding tot De zon in de pan (De Bezige Bij, 2012). Gedurende de nominatietijd voor de VSB poëzieprijs bedacht van Dixhoorn ineens de titel: 3. staat voor de zon. Hij kwam erop door een zin uit het juryrapport. Teun de Lange maakte vervolgens het ontwerp en de animatie. Wij voelen ons zeer vereerd om het gedicht in zijn nieuwe vorm te mogen publiceren.

Over de auteur

- Rozalie Hirs is redacteur van de LL-serie (Lage Landen-serie) en Vertaallab op Ooteoote. Daarnaast is zij dichter van boeken en digitale media. Zie ook www.rozaliehirs.nl.