Gepubliceerd op: maandag 24 maart 2014

Nieuwe poëzie uit Rusland #2: Postmodernisme in de Sovjet-Unie

Vrijdag 28 maart 2014 in PERDU

RESERVEREN

Aanvang: 20:30
Deur open: 20:00
Entree: 10 euro/5 euro (voor studenten, vrienden en stadspashouders)

Met: Boris Noordenbos, Nina Targan Mouravii, Lieke Marsman en Samuel Vriezen

Dit jaar organiseert Perdu een serie programma’s over hedendaagse Russische poëzie. Op de tweede avond in de reeks staat poëzie uit de Sovjettijd centraal. Hierbij wordt niet zozeer naar de in Nederland al vertaalde dissidente poëzie gekeken, maar naar de meer conceptueel georiënteerde en postmoderne poëzie. Tijdens de avond wordt tevens het eerste boek over nieuwe Russische poëzie in samenwerking met Leesmagazijn gepresenteerd.

De Russische dichters die we deze avond introduceren zijn Anna Altsjoek, Vsevolod Nekrasov en Lev Rubinstein. Het werk van visueel kunstenaar en dichter Anna Altsjoek (1955-2008) is uiterst geconcentreerd. Virtuoos breekt ze woorden en zinnen op, waarbij ze nieuwe verbintenissen aangaan en verschillende betekenissen vrijmaken. Altsjoek maakt daarbij veelvuldig gebruik van verrassende en obscene woordspelingen. Gender issues en de reflectie op de sociale functie van taal spelen een grote rol in haar werk.

Vsevolod Nekrasov (1934–2009) schreef in reactie op de pervertering van de taal onder het Sovjet regime bewust poëzie met een zeer beperkt vocabulaire, voortdurende herhaling en alledaagse onderwerpen. Hiermee onderzocht hij de mogelijkheid dat woorden zeggen wat ze betekenen, zonder de dubbelzinnig relatie tussen woord en betekenis uit het oog te verliezen.

Lev Rubinstein (1947) is een van de grondleggers van het Moskouse conceptualisme. Geïnspireerd door zijn werk als bibliothecaris, schrijft hij poëzie op losse indexkaarten en maakt zo gedichten zonder vaste volgorde of lengte.

Slavist en literatuurwetenschapper Boris Noordenbos opent het programma met een inleiding over de literaire stromingen en ontwikkeling in Rusland rond de val van de Sovjet-Unie. Speciale aandacht in zijn lezing voor de genoemde Russische dichters, de Moskouse conceptualisten en het postmodernisme in de jaren zeventig en tachtig.

Vertaler Nina Targan Mouravi maakte voor de avond vertalingen van een selectie gedichten van Altsjoek, Nekrasov en Rubinstein. Ze draagt deze voor en gaat in op het werk van Rubinstein.

Dichter Lieke Marsman reageert met nieuw eigen werk op de poëzie van Altsjoek.

Componist en dichter Samuel Vriezen is al langere tijd bewonderaar van Vsevolod Nekrasov. Op deze avond legt hij uit waarom.

 

2014 Russenreeks Perdu

Over de auteur

-