Gepubliceerd op: woensdag 26 februari 2014

De zelfgenezing. Het zelfoffer.

otto_rahn_15In zijn studie naar de relatie tussen God en geweld beschrijft de Franse filosoof René Girard dat in veel prechristelijke culturen geweld werd gezien als iets besmettelijks. Het offerdier of -mens, dat als doel had het geweld en de menselijke behoefte aan wraak te kanaliseren mocht daarom niet d.m.v. geweld worden omgebracht. Het werd dan bijvoorbeeld op een berg achtergelaten zodat het uit zichzelf zou sterven.

Voor ‘Coast to coast’, dat verscheen op wat zijn postume cd From a basement on a hill (2004) zou worden, vroeg singer-songwriter Elliott Smith een bevriend dichter, Nelson Gary, een gedicht te schrijven over zelfgenezing, of de onmogelijkheid daarvan. Het werd het bezwerende, lange gedicht ‘Exile in Paradise’s Tourmaline’. Een opname van een voordracht van het gedicht is te horen in de begeleiding van het nummer. Gary publiceerde het in zijn bundel Queen Maeve’s Boneyard (2008).

 

Lees hier verder.

 

FOTO: Otto Rahn

Over de auteur