Gepubliceerd op: vrijdag 31 januari 2014

Mustafa Stitou wint zesde Awater Poëzieprijs

De dichtbundel Tempel van Mustafa Stitou heeft de Awater Poëzieprijs 2013 gewonnen. Dat wordt vandaag bekend gemaakt in het nieuwe nummer van poëzietijdschrift Awater. Vijfentwintig Nederlandse en Vlaamse ‘beroepslezers’ (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Tempel van Mustafa Stitou, verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij, werd met een ruime meerderheid als winnaar verkozen.

LogoAPP2013De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,- . Voor de toekenning van de prijs is een keur aan ‘beroepslezers’ (medewerkers van o.m. De Morgen, NRC Handelsblad, Het Parool, Vrij Nederland, Meander, De Groene Amsterdammer en Awater) gevraagd een top 3 in te leveren van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze top 3 kregen de bundels punten toegekend.

Enkele citaten uit de oordelen over Tempel:
• “Verbluffende bundel, waarin Stitou opnieuw (zoals in Varkensroze ansichten) het heilige met het profane tracht te verenigen.”
• “Mustafa Stitou toont in Tempel wat nadenkend dichten is, in dialoog met de werkelijkheid. De lichtvoetige en dan weer ernstige toon die Stitou hanteert, de inhoudelijke registers die hij aanslaat, maken zijn poëzie des te doordringender. Een sterke bundel van een dichter die lang spaart.”
• “Stitou mengt en kneedt op eigenzinnige wijze wat hoog en laag geacht wordt, wat uit het oosten en uit het westen klinkt, totdat onder zijn handen zijn onmiskenbaar eigen werk is ontstaan.”
• “Het ongelezen laten van Tempel is een slecht idee.”

Op woensdag 5 februari a.s., aan het eind van de Week van de Poëzie, zal de prijs tijdens het Gedichtenbal in De Brakke Grond in Amsterdam officieel aan Mustafa Stitou worden uitgereikt.

Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs zijn:
2012: Menno Wigman – Mijn naam is Legioen
2011: Anne Vegter – Eiland berg gletsjer
2010: K. Michel – Bij eb is je eiland groter
2009: Arjen Duinker – Buurtkinderen
2008: Tonnus Oosterhoff – Ware grootte

In Awater winter 2014, dat vandaag is verschenen vindt u verder o.a. een interview met Krijn Peter Hesselink, een inleiding op de prozagedichten van Wassily Kandinsky door zijn vertaler Jan H. Mysjkin en debutant Maarten van der Graaff interviewt zijn ‘voorbeeld’ H.H. ter Balkt.

Over de auteur

- Tijdschrift van De poëzieclub