Gepubliceerd op: zaterdag 14 december 2013

Jacq Vogelaar (1944-2013)

raster_staan Jacq Vogelaar, pseudoniem van Frans Broers, is overleden. Hij was criticus, vertaler, essayist, schrijver, dichter. Op Terras wordt hij herdacht met een gedicht van hem, ‘Een min een’.

Op de website van De Revisor een In Memoriam voor Jacq Vogelaar door Erik Lindner:

Het voelt raar om over de dood van Jacq Vogelaar te schrijven op de website van De Revisor, terwijl hij natuurlijk altijd verbonden was aan Raster en Ter elfder ure. H.C. ten Berge merkte bij ‘Het Einde’ op dat het altijd Jacq was die als er iets aan de hand was met Raster de bank weer optilde en overeind zette. Maar als ieder zichzelf respecterend tijdschrift publiceerde ook De Revisor Jacq Vogelaar, bijvoorbeeld zijn minder bekende kinderverhalen. Onze gedachten zijn bij Johanneke van Slooten die Jacq tot op het werkelijke einde heeft bijgestaan. Bij al zijn vrienden en collega’s. Met Jacq Vogelaar verliest de Nederlandse literatuur een vernieuwer van formaat, een oorspronkelijke geest en een geweldig aanjager van de belangstelling voor internationale literatuur. Jacq is er niet meer, maar we zullen zijn werk blijven lezen en herlezen. En terugschrijven.

Uitgebreide informatie over zijn werk is er op Literatuurplein en op DBNL, waar onder andere ook de essaybundel Terugschrijven is na te lezen.

Verdere links:

NOS

NRC Handelsblad

Tzum

De Contrabas