Gepubliceerd op: maandag 4 november 2013

Uitvoering ‘De lussen van Faverey’

fotoIn 1990 componeerde Margriet Hoenderdos in samenwerking met Hans Faverey vlak voor diens overlijden een muziekstuk getiteld ‘De lussen van Faverey’ bij Faverey’s  laatste bundel ‘Het ontbrokene’, zoals ook voorin die bundel vermeld wordt. Het stuk werd nooit uitgevoerd. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de Werkgroep Caraïbische Letteren gebeurt dat nu alsnog op 6 december in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Op dezelfde avond vinden nog twee wereldpremieres plaats. René Samson componeerde een uniek stuk met zang, slagwerk en dans op gedichten van Michael Slory en Bernardo Ashetu. Pianist en componist Randal Corsen – Edison-winnaar en componist van de eerste Antilliaanse opera – geeft met zang, percussie, gitaar en piano zijn nieuwe jazz-interpretatie van Curaçaose gedichten van onder anderen Lucille Berry-Haseth.

Op Facebook citeert Bas Geerts uit Hoenderdos inleiding bij ‘De lussen van Faverey’:

De compositie bestaat uit 5 maal 9 inzettten, verschillend in samenstelling en verloop. Deze 5 delen worden vrijwel aaneengesloten gespeeld, er is slechts een gezamenlijke adempauze – de concentratie wordt niet onderbroken.
De titel heeft betrekking op Faverey’s vermogen een taalbeweging uit te werpen en deze op kortere of langere termijn terug te halen, zoals een boemerang of dolfijn zijn curve maakt, elegant herneemt en terugkeert met soms zo’n grote kracht en zekerheid dat het uigangspunt achterwaarts gepasseerd wordt.

Vorig jaar werd er ook al een viertal uitvoeringen van Margriet Hoenderdos gebracht op haar geboortedag. Naar aanleiding van die gebeurtenis gaf Bas Geerts een interview dat hieronder terug is te zien.

Bas Geerts over Margriet Hoenderdos from Radio4 Eigentijds on Vimeo.

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. ben erg geïnteresseerd in de poëzie van Hans Faverey, en heb de uitvoering van Lussen gemist. Mijn vraag is of er bLadmuziek van is , of een geluidsopname?En evt. waar te verkrijgen?
    Hartelijk dank,Hanneke de Boer