Gepubliceerd op: vrijdag 6 september 2013

Dick Raaijmakers (1930-2013)

Dick-Raaijmakers

Dick Raaijmakers overleed afgelopen woensdag. Dick Raaijmakers, dichter, componist, theatermaker, machinebouwer, dichter en denker. Dat meldt Arjen Mulder, samensteller van de monografie over Raaijmakers, op de website van V2.Raaijmakers, door velen tot pionier bestempeld, overleed in zijn slaap, drie dagen na zijn verjaardag. Hij was al geruime tijd ziek.

Raaijmakers was volgens NRC medewerker van Philips in de jaren ’50, waar hij in het Natuurkundig Laboratorium proeven maakte van moderne muziek met behulp van elektronische middelen. Hij werkte nadien als wetenschappelijk medewerker bij de Universiteit van Utrecht en als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Dick Raaijmakers publiceerde regelmatig in Raster, ten beginne met ‘De kunst van het machinelezen’ in nummer zes (1978). Redacteur Ruth Verraes van Terras lanceerde in 2012 het Raaijmakers-project, waarbij tientallen kunstenaars, schrijvers, componisten en anderen op fragmenten uit het essay reageerden. Op Terras zijn meer verwijzingen naar teksten van Raaijmakers te vinden.

In Perdu is op 25 oktober aanstaande een avond over het werk van Dick Raaijmakers, met bijdragen van Arjen Mulder, Dante Boon, Elma van Haren, Daniël Roovers, Rune Peitersen, Rutger Emmelkamp en Mina Etemad.

 

Over de auteur

-