Gepubliceerd op: dinsdag 17 september 2013

Borderkitchen: Arno Camenisch

Op 18 september treedt de jonge Zwitserse auteur Arno Camenisch op in BorderKitchen in Den Haag. Hij zal voorlezen uit zijn onlangs door Miek Zwamborn naar het Nederlands vertaalde Sez Ner-trilogie en wordt aansluitend geïnterviewd door Wim Brands van VPRO Boeken.

arno-camenisch-sez-ner-trilogie-vert-Miek-Zwamborn

In de Sez Ner-trilogie schrijft Arno Camenisch op meesterlijke wijze over het plattelandsleven in Zwitserland. In korte, scherpe en levendige scènes tekent hij het dorpsleven in de bergen van het kanton Graubünden op. Het is een wereld van hard en soms gevaarlijk werk, eenzaamheid en drankzucht.

Het eerste deel, Sez Ner, speelt zich af tijdens een zomer op een boerderij in de Alpen. De vier hoofdpersonen zijn een kaasmaker, zijn knecht, een koeherder en een varkenshoeder. Behalve over deze vier, die nauw met elkaar samenwerken, schrijft Camenisch over vele andere interessante personages, maar ook over de wind, de regen en de varkens, de honden en de kippen die het erf bevolken. In het tweede deel, Achter het station, worden de levens van twee jonge broers beschreven die opgroeien in een klein, afgezonderd dorpje in een vallei die geflankeerd wordt door hoge bergen. In het laatste deel, De laatste, komen de personages uit de eerste twee boeken weer terug. Ze brengen een avond vol drank door in een typisch Zwitsers café, met het idee dat zolang men elkaar verhalen blijft vertellen en de drank blijft vloeien, de avond niet ten einde zal komen. Die verhalen vormen het hart van dit boek en zijn beurtelings hilarisch, gevoelig en tragisch.

‘Een klein epos.’ – Neue Zürcher Zeitung

‘Arno Camenisch componeerde een zeer krachtige symfonie voor zijn personages. Hij is een hoogbegaafde stemkunstenaar. Alle drie de delen van deze trilogie getuigen van stilistische bravoure.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Interview in het Engels.
Kaarten à € 7,50 zijn te reserveren via info@borderkitchen.nl of 070-3462355.

Theater Aan het Spui
Spui 187
2511 BN Den Haag
+31(0)70 346 52 72

arno-camenisch

Arno Camenisch (1978) werd geboren in Tavanasa in de Zwitserse deelstaat Graubünden. Hij schrijft gedichten, proza en toneelstukken. Met zijn trilogie oogstte Camenisch in eigen land veel lof, hij won er de Friedrich-Hölderlin-Förderpreis 2013, de Eidgenössischer Literaturpreis, de Berner Literaturpreis, de ZKB Schillerpreis en de Retro-Romaanse literaturprijs Premi Term Bel mee.

Over de auteur

- Rozalie Hirs is redacteur van de LL-serie (Lage Landen-serie) en Vertaallab op Ooteoote. Daarnaast is zij dichter van boeken en digitale media. Zie ook www.rozaliehirs.nl.