Gepubliceerd op: zaterdag 31 augustus 2013

Seamus Heaney (1939-2013)

De Ierse auteur Seamus Heaney is overleden, zo meldt NRC Boeken. Heaney groeide op in een boerengezin en debuteerde in 1966 met de dichtbundel Death of a Naturalist.  Zijn meest recente dichtbundel verscheen in 2010, District and Circle, en werd door Onno Kosters en Han van der Vegt vertaald voor Meulenhoff. Seamus Heaney won in 1995 de Nobelprijs voor de literatuur.

Onno Kosters en Han van der Vegt vertaalde vier gedichten van Heaney voor het Gereedschap-nummer 01 van Terras. Onno Kosters schreef er een inleiding bij.

Werk van Seamus Heaney dook geregeld op in Raster, in vertaling van H.C. ten Berge, Janneke van der Meulen, Peter Nijmeijer en Willem van Toorn. Voor het ‘Eet-nummer’ (53) stelde Ten Berge een ‘maaltijd met zes dichters in het Nederlands opgediend’ samen onder de titel ‘Oesters & gestoofde pot’. Voor die oesters zorgde Seamus Heaney.

Over de auteur

-