Gepubliceerd op: donderdag 8 augustus 2013

Berlijn VI

4b2b846cd77e03.81352489

Dacht ik met het afsluiten van Terras 04: nu is het even mooi geweest met Berlijn, bleek opnieuw de afspraak twaalf columns te schrijven voor De Revisor over het jaar in Berlijn.  Gelukkig is er Jurriaan Benschop en zijn boek ‘Wonen tussen de anderen’, waarin hij de mythe van de roaring twenties fileert, zich afvraagt hoe een stad zestig jaar nadat er alle kunst verbannen is weer kunststad kan worden. Hij brengt historische en ook maatschappelijke beschouwingen, over kunstenaars versus krakers in Kreuzberg, de littekens van de stad, de ‘easyjetset’, het ‘hippe’ Prenzlauerberg en de angst voor veranderingen: ‘oorspronkelijke bewoners zijn niet per se betere bewoners,’ zegt Benschop. ‘Begin hier niet over zuiverheid.’ En: ‘Teveel Blaricum is ook niet goed voor de kunst. ‘ Dat alles en meer in  column VI voor De Revisor.

Over de auteur

- Erik Lindner (1968) debuteerde met de dichtbundel 'Tramontane' bij uitgeverij Perdu in 1996. Bij de Bezige Bij verschenen sindsdien drie volgende bundels, 'Tafel' (2000), 'Tong en trede' (2004) en 'Terrein' (2010). In 2013 verschijnt zijn eerste roman, 'Naar Whitebridge'. Hij is redacteur van De Revisor en Terras.