Gepubliceerd op: maandag 24 juni 2013

Bernke Klein Zandvoort wint 4de Debuutprijs Het Liegend Konijn

Bernke Klein Zandvoort wint met haar bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert de vierde Debuutprijs Het Liegend Konijn. Dat meldt deBuren op haar website. uitzicht-is-een-afstand-die-zich-omkeert---bernke-klein-zandvoort[0]

De laureaat krijgt een geldprijs van € 2500, de publicatie van één gedicht dat vertaald wordt in alle officiële EU-talen en de integrale vertalingen van haar werk naar het Frans, Duits en Engels.

De jury was erg onder de indruk van Bernke Klein Zandvoort (°1987). Uit het juryrapport:

In de bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert observeert Bernke Klein Zandvoort hetgeen haar dreigend overdondert: de wereld. Haar wereld is een machine. Wanneer rond haar alles getakeld wordt, staat zij hulpeloos middenin. Een man huilt voor een metroschacht, hij inhaleert geluiden. Een blik rolt zonder plan over de kade en de dichter vraagt zich af wat ze precies verloren is. Augustus is overrijp, er zweven klepperende meeuwen, hijskranen steken uit halve piramides. In waaierende verzen waarin ons een bezig universum wordt getoond, werkt de dichter haar bedenkingen uit.

De Debuutprijs Het Liegend Konijn is een samenwerking van Het Liegend Konijn, het tijdschrift voor nieuwe Nederlandstalige poëzie, en Vlaams-Nederlands cultureel huis deBuren, dat de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevestigen en versterken. In de jury hadden onder meer Jozef Deleu, hoofdredacteur van Het Liegend Konijn, Ester Naomi Perquin en Mark Boog zitting.

Lees hier een bespreking van de bundel.

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.