Gepubliceerd op: maandag 10 juni 2013

Uitgeverij Perdu: Nieuw begin!

Zaterdag 15 juni 2013 in PERDU
 
Bundelpresentatie: Oorbellen, buiken en eenzaamheid
 
Met:  Doina Ioanid (Roemenië), Jan H. Mysjkin, Jan Willem Bos en Miriam Rasch.
Zaal open: 20.00 uur / Aanvang: 20.30 uur 
Toegang: € 10,- / € 5,- (stadspas-, vriendenpas- en studentenpashouders) / reserveren via www.perdu.nl

Kloveniersburgwal 86 Amsterdam2013 Omslag Ioanid

Uitgeverij Perdu presenteert in juni de eerste titel uit haar nieuwe reeks: de Sporenreeks. Deze serie verschijnt in zeer beperkte oplage en bestaat uit vertalingen van hedendaagse experimentele poëzie. Van start gaat de uitgeverij met de dichtbundel Oorbellen, buiken en eenzaamheid , een vertaling van twee bundels prozagedichten van de Roemeense dichteres Doina Ioanid (1968, Boekarest). De vertaling werd verzorgd en van een nawoord voorzien door Jan H. Mysjkin.

 

Doina Ioanid schreef tussen 2000 en 2010 vijf dichtbundels. Haar werk leest als de roman van het leven van een vrouw in de ‘alledaagse onwerkelijkheid’, waar dagboek en droom een vaak verontrustende verbinding aangaan. Jan H. Mysjkin is een Nederlandstalige dichter en gerenommeerd vertaler van en naar het Frans, én van en naar het Roemeens. Hij werd bekroond met uiteenlopende prijzen. Mysjkin vertaalde onder meer werk van Yves Bonnefoy, Jacques Roubaud, de dadaïsten Francis Picabia, Tristan Tzara en Hugo Ball alsook  Jerome Rothenberg, Arno Schmidt en Velimir Chlebnikov.
 
Moeder is bang voor de eenzaamheid. Ze kijkt me machte-
loos aan – zelfs bij soapseries voelt ze zich niet beter. Ze kijkt
me aan als een schrikachtig vaarskalf. Er is geen reden toe,
zeg ik bemoedigend, terwijl de eenzaamheid een flinke brok
van haar afrukt. Ben jij dan niet bang? vraagt ze met bebloe-
de lippen. Nee, antwoord ik. Natuurlijk loog ik en moeder
striemde me met een distel. En die was zo paars, dat het plots
avond werd.
Aanwezig tijdens de presentatie zijn Doina Ioanid en Jan H. Mysjkin die in het Roemeens en Nederlands uit de bundel zullen voordragen. Jan Willem Bos verzorgt een inleiding op de hedendaagse Roemeense literatuur en besteedt daarbij extra aandacht aan het Roemeniënummer van literair tijdschrift Deus Ex Machina. Miriam Rasch bereidt een lezing voor waarin ze ingaat op de nieuwe vertaling en de poëtica van Doina Ioanid.
Jan Willem Bos werkt als beëdigd tolk-vertaler Nederlands-Roemeens, vertaalt Roemeense literatuur en publiceert regelmatig artikelen en boeken over het land, onder meer op schwob.nl . In maart 2011 verscheen van hem Mijn Roemenië bij uitgeverij Atlas; daar verscheen ook de door hem samengestelde en vertaalde bloemlezing Moderne Roemeense verhalen
Miriam Rasch studeerde literatuurwetenschap en filosofie en werkt als redacteur en docent media / filosofie bij de Hogeschool van Amsterdam. Ze schrijft recensies en blogs voor verschillende websites en op www.miriamrasch.nl . Voor de boekpresentatie ontving Perdu een financiële bijdrage van Roemeens Cultureel Instituut te Brussel.
Uitgeverij Perdu presenteert in september de tweede titel uit de Sporenreeks: Rampensuites van Rob Halpern (US), vertaald en van een nawoord voorzien door dichter en componist Samuel Vriezen en dichter Frank Keizer.
Rob Halpern – dichter, essayist, vertaler van de essays van Georges Perec – is de auteur van drie poëziebundels, Rumored Place (2004), Disaster Suites (2009) en Music for Porn (2012), en twee chapbooks, Imaginary Politics (2008) en Weak Link (2009). Samen met dichter Taylor Brady schreef hij Snow Sensitive Skin (2007). Hij werkt als onderzoeker aan de Universiteit van Eastern Michigan, maar woont ook in San Francisco, waar hij zeer actief is in de lokale experimentele poëziegemeenschap, die zich concentreert rond podia als Small Press Traffic, in huiskamers, kleine boekhandels, en op blogs als A Tonalist Notes en Nonsite Collective.

2013 omslagen Oorbellen en Rampensuites
Boek alvast bestellen? Maak dan 17,50 EUR (excl. verzendkosten) of 20,00 EUR (incl. verzendkosten) over naar 5129855 t.n.v. Stichting Perdu, onder vermelding van ‘Oorbellen’, uw naam en adres / ‘Halpern’, uw naam en adres.
Een jaar abonneren op de reeks? Ontvang 5,00 EUR KORTING en maak 30,00 EUR (excl. verzendkosten) of 35,00 EUR (incl. verzendkosten) over naar 5129855 t.n.v. Stichting Perdu, onder vermelding van ‘Sporenreeks’, uw naam en adres. 

Over de auteur

-