Gepubliceerd op: donderdag 9 mei 2013

Read my World: literair Haïti met Kettly Mars

Op 12 mei zal, in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam, Kettly Mars vertellen over haar schmarsrijverschap en andere Haïtiaanse schrijvers. Mars’ werk is vertaald in het Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, Deens en Japans en behelst thema’s als macht, spiritualiteit, klasseverschillen en sekse.

In 2003 debuteerde Mars met de roman Kasalé over vrouwen in het dorp Lakou, niet ver van Port-au-Prince, die met familiebanden, lokale tradities en spiritualiteit te maken krijgen.
In 2005 verscheen L’heure hybride over Rico, een man van gemende afkomst in het hedendaagse Haïti, en zijn gedachten over zijn afkomst, zijn moeder die prostituee is en de liefde.
In 2008 verscheen Fado, over een prostituee in Haïti en de troostende kracht die uitgaat van Portugese Fado-muziek.
Saisons sauvages (2010) is de eerste roman van Mars die in Nederlandse vertaling is uitgebracht, bij Uitgeverij de Geus. In deze roman wordt verteld over het Haïti van de jaren ’60, waar Duvalier als dictator aan de macht was. De echtgenoot van hoofdpersoon Nirvah is journalist bij de oppositie en wordt opgepakt; Nirvah moet zich inlaten met de onderwereld om hem weer terug te krijgen.

Mars is één van de curators van het Read My World Festival in 2014. Nu is zij in het land als Writer in Residence; deze kans grijpen wij aan om u vast aan haar en de schrijvers die zij bewondert voor te stellen.

Waar: OBA – Centrale Bibliotheek Amsterdam
Wanneer: 12 mei, 15:00
Toegang vrij.