Gepubliceerd op: vrijdag 17 mei 2013

De Vaanse letteren, Paul Bogaert auf Deutsch, de politieke Claus

James Joyce, zoals altijd zijn tijd ver vooruit.

*

bogaert-softslalomPaul Bogaerts De slalom soft nu ook auf Deutsch, bij Roughbooks. Een nieuwe bundel komt in augustus uit en heet Ons verlangen.

*

Houellebecq toont zich in zijn nieuwe bundel van zijn melancholische kant, volgens Michiel Leen. Ik denk niet dat hij ooit anders heeft gedaan. Ook duikt de vraag op of Houellebecq nu gewoon echt niet kan schrijven, of dat het allemaal doelbewust technisch en stilistisch gebrekkig is. De werkelijkheid zelf is immers ook niet verfijnd. Maar het blijft de vraag of een platte stijl om een platte werkelijkheid te beschrijven nu echt meer oplevert dan platte mimesis.

*

Volg de Vaanse letteren via Facebook.

*

Waarom Maarten van der Graaff van Kees Ouwens houdt.

*

‘Het is opvallend hoezeer de politieke Claus van de literaire Claus wordt gescheiden.’ Matthijs de Ridder leest De plicht van de dichter, een bundel beschouwingen over de politieke gedaante(n) van Claus. Met een fijne steek richting Onno Blom: ‘Blom heeft al in zeer veel gedaanten bewezen niet tot een originele gedachte te kunnen komen en alleen in staat te zijn tot het weergeven van zijn door de communis opinio ingegeven adoratie van onbetwiste grootheden.’

*

Evelyne van der Neut leest het werk van de vergeten Johan Borgman, stelt het beeld van deze dichter als paranormale fantast bij, en komt tot een aanbeveling: ‘Wellicht biedt een herinterpretatie van de jaren tien (van de twintigste eeuw) in de literatuurgeschiedenis de mogelijkheid om meer sociaal geïnspireerd werk een plaats te bieden.’ Op de website van Vooys.

*

Het lezen van winterreis van Bas Geerts is een geweldige ervaring. De aangrijpende slotstrofe laat me al dagen niet los. Nog op enkele plekken verkrijgbaar.

*

De nieuwe bundel van Bernstein, Recalculating, de eerste in zeven jaar, wordt besproken op Bookslut. Veel vertalingen, hertalingen, hommages, genre-oefeningen en action poems. Geen grote breuk dus met eerder werk van Berstein. Maar volgens de bespreker werkt het: ‘All the wrong turns, all the deviations, all the explorations, all the escapes, they all return to one fundamental idea; poetry is beautiful and poetry is important.’

*

Vijftig Nederlandse dichters bij elkaar gebracht in een bloemlezing bij de Argentijnse cartonera-uitgeverij Eloisa Cartonera. Bericht op de site van Read my world, die een nieuwe jas heeft gekregen. Met link naar Scribd, waar de hele publicatie online te lezen is.

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.