Gepubliceerd op: vrijdag 19 april 2013

The return of Buurman en buurman, de koning, de blote dichter en ingewandentaal

Het illustere Tjechoslowaakse klusduo dat, naast de zin ‘A je to’, alleen Nederlands spreekt komt terug. Buurman en buurman was in de jaren negentig een absolute culthit, uitgezonden door VPRO’s Villa achterwerk. 8 Nieuwe afleveringen komen er, allemaal op 9 juni aanstaande te bekijken.

Samplekanon publiceerde poëzie van Sandrine Verstraete, door Peter Verhelst omschreven als ‘ingewandentaal’. Verhelst schreef zelf een nieuwe novelle: Geschiedenis van een berg. Maandag praat hij over dat boek in het Brusselse Passaporta.

Het volk schreef een gedicht voor de koning dat ook iets met je ingewanden doet en ene John E. maakte daar een lied van. Een ieder die ook nog maar het minste beetje levenslust bezit wordt met klem afgeraden er naar te luisteren. De satirische website De speld spreekt van een muzikale aanslag:

Op straat wordt schande gesproken van het melodiebombardement. Een willekeurige voorbijganger: “Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand op deze manier zijn politieke, koningsgezinde agenda door wil drukken. Zo’n man maakt miljoenen onschuldige slachtoffers. En niet alleen volwassenen, ook kinderen zijn getroffen. Tienduizenden onschuldige kinderen hebben de woorden ‘De W van wakker stamppot eten’ gehoord. Hartverscheurend.”

Volgens psychiaters zal de nasleep nog jaren duren. Crimino-musicoloog Bert Bokhoven: “Iets vergelijkbaars hebben we alleen gezien toen het verzameld werk van Blöf werd gepresenteerd in 2008.”

Om één of andere reden bestaat er een tumblr-pagina met blote dichters. Daar is bijvoorbeeld William Carlos Williams te bewonderen:

wcw tumblr_mlh186d7491soverao1_400