Gepubliceerd op: donderdag 4 april 2013

Mischa Andriessen winnaar J.C.Bloem-prijs 2013

jcbloemMischa Andriessen wint dit jaar de J.C.Bloem-prijs voor zijn bundel ‘Huisverraad‘. Dat werd middels een persbericht bekend gemaakt. Het bericht spreekt, naar een recensie in De groene Amsterdammer, van “genadeloze poëzie”:

Dat de jury uiteindelijk koos voor Mischa Andriessen is misschien niet helemaal een verrassing. Zijn debuutbundel ‘Uitzien met D’ is in 2009 bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Was daar de wereld nog een tamelijk overzichtelijke tuin, in zijn nu bekroonde bundel ‘Huisverraad’ (uitgeverij De Bezige Bij) lijkt die wereld meer een radeloze dwaaltuin geworden. Een bootje op een ondergelopen straat, iemand zoekt zijn vader, iemand laat zijn hand lezen, iemand laat zijn zoon besnijden, iemand leidt een groep verdwaalde jongens door de sneeuw. Iemand praat tegen iemand. Of zwijgt. ‘Huisverraad’ is een bundel over het zoeken naar richting, het verlangen naar houvast, over een wereld die is veranderd. Dit is genadeloze poëzie – zo schreef eerder De Groene Amsterdammer. Andriessen: ‘Ik besteed veel aandacht aan hoe ik een gedicht helder en direct kan houden, terwijl het tegelijkertijd mysterieus blijft.’

De andere genomineerden waren:

– Sylvie Marie, ‘Toen je me ten huwelijk vroeg
– Henry Sepers, ‘Spreekt de troubadour
– Nyk de Vries, ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen
– Bernard Wesseling, ‘Naar de daken