Gepubliceerd op: dinsdag 9 april 2013

Frank Martinus Arion in De balie

Arion DubbelspelOp 12 april wordt in De balie door Stichting Cimaké een avond georganiseerd over literatuur en politiek in de Caraïbische literatuur. Het werk van Frank Martinus Arion staat centraal. Met debat en voordracht van Aart G. Broek, Giselle Ecury, Walter Palm, Igma van Putte, Wanda Reisel, Collin Schorea en Paulette Smit.

Op de blog van de Werkgroep Caraïbische letteren is een mooie lezing van Walter Palm terug te lezen die werd uitgesproken in januari 2012, ter gelegenheid van de inauguratie van Arion als erelid van de Haagse kunstkring. De Palm werkt daarin de centrale thema’s in Arions meest beroemde roman Dubbelspel uit in het licht van de rest van diens oeuvre en de acualiteit.

Vrijheid en solidariteit zijn nog steeds actuele thema’s. Vrijheid is dat meer dan ooit. In de Arabische Lente weigerden demonstranten om zich neer te leggen bij de dictatuur. Zij namen hun laatste vrijheid en zeiden gesteund door de sociale media massaal Nee tegen de machthebbers. David van Reybrouck, die het magistrale Congo heeft geschreven en die op 20 januari 2012. deelnam aan het interessante onderdeel “How to be a dictator in Africa” van het geslaagde Winternachtenfestival in Den Haag, vertelde bij die gelegenheid dat na de recente presidentsverkiezingen in Congo, President Kabila onmiddellijk internet had uitgeschakeld. Alsof dat het vuur van de vrijheid kan doven.

Zelfs in de moderne geïndividualiseerde samenleving is solidariteit niet achterhaald. Zo schoot na de catastrofale aardbeving op 12 januari 2010 op Haïti de wereld massaal te hulp. De vijf romans van Frank Martinus Arion zijn een granieten monument voor vrijheid en solidariteit.

Monumentaal is het zeker, maar zelf ben ik iets somberder over de slagkracht van het ‘wapen’ van Arion, zoals hij Dubbelspel zelf ooit omschreef. Want om een roman een effectief wapen te laten zijn moet het wel eerst serieus gelezen worden.