Gepubliceerd op: donderdag 4 april 2013

Een stevige injectie Ulf Stolterfoht

Stolterfoht_fachsprachen3In zijn vijfde column voor Poetry International over zijn ervaringen als dichter in Berlijn gaat Erik Lindner in op het werk van Ulf Stolterfoht en wijdt hij uit over één van zijn meest geliefde thema’s: de rol die poëzie in verschillende geografische contexten speelt. Die in Berlijn is volgens hem een stuk politieker:

Als ik eerder probeerde de verschillen tussen poëzie in verschillende landen te duiden (in de Tagesspiegel of in een verslag van mijn Parijse jaren), was dat door de omstandigheden ter plekke te omschrijven en door te laten zien hoe anders dan in Nederland het er daar aan toegaat. Een gevaarlijker manier is door te kijken naar de receptie. In Berlijn bestaat geen onderscheid tussen avant-garde en mainstream, zei Matthew Sweeney, en ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Tegelijk verschilt ook de literaire kritiek in Duitsland van die in andere landen en is die nog aanwezig in dagbladen. Door de geografische ligging van Berlijn heeft literatuur er altijd een politieke lading gehad en al dermate lang dat die lading niet modieus of tijdgebonden is. Of het werk van Stolterfoht experimenteel is of niet, is in eerste plaats een kwestie voor zijn directe omgeving. Wat mij betreft kan Nederland een stevige injectie Ulf Stolterfoht goed gebruiken.

Lees verder bij Poetry International.