Gepubliceerd op: zaterdag 23 maart 2013

Literaire Game

De Gids lanceert in april de literaire internetgame Your Daily Victory Boogie Woogie. De Gidsgame wordt door schrijvers én lezers gedurende tien weken gespeeld.

De opzet:

Een literair netwerk waarin schrijvers en lezers deelnemen en vanuit dat netwerk een verhaal en andere teksten ontwikkelen. Daarbij wordt internet opgevat als een infrastructuur zoals van een stad, die mensen in een productief verband samenbrengt, een verband dat verhalen genereert. Het succes van sociale netwerken als Facebook bewijst dat juist daarin een unieke kracht van internet gelegen is. In een interactieve gamesetting schrijven de deelnemende schrijvers het verhaal in samenwerking met het publiek. Dit fictieve verhaal dient ook voor het uitlokken van essay-, beeld- en poëziebijdragen, zodat uiteindelijk een typisch, collageachtig themanummer van De Gids zal ontstaan, passend in een traditie van 176 jaar, maar tot stand komend via een eenmalige internetgame, van dag tot dag te volgen voor het publiek en in actief samenspel met lezers die aan de game willen meedoen.

Het verhaal:

Het verhaal begint met een bekende kunsthistoricus die een nieuwe Mondriaan ontdekt: een eerdere versie van de Victory Boogie Woogie, geschilderd vóór de uiteindelijke, onvoltooide versie die nu in het Gemeentemuseum in Den Haag hangt. Als dit nieuws net is neergedaald, strandt er een schip in de Amsterdamse haven: een louche kapitein, de Chinees Chen met zijn vrouw en wat een derde Victory Boogie Woogie lijkt te zijn. De douane, de politiek en de kunstelite zitten in hun maag met het schip en zijn lading. Is het een echte Mondriaan, of een van de overgeleverde kopieën of een vervalsing?

De schrijvers:

De schrijvers die de hoofdpersonages voor hun rekening nemen en tevens de redactie vormen, zijn: Niels ’t Hooft, Edzard Mik, Arjen Mulder, Han van der Vegt, Dirk Vis, Dirk van Weelden en Robbert Welagen. Daarnaast wordt aan dichters, essayisten en beeldend kunstenaars gevraagd bijdragen te leveren aan de game.

Meer hier.

 

Over de auteur