Gepubliceerd op: maandag 25 maart 2013

Exit

 

 

 

 

 

 

 

 
Dit weekend keek ik naar de indringende telefilm Exit van Boris Paval Conen. Het verhaal gaat over een op zijn zachtst gezegd uit de hand gelopen uitzetting van vijf uitgeprocedeerde asielzoekers, die in 2005 daadwerkelijk plaatsvond in Nederland. Het vijftal weigert de cellenbus te verlaten en op het vliegtuig naar Guinee te stappen. De autoriteiten zetten alles op alles om het verzet te breken. Naarmate de nacht verstrijkt negeren zij hun geweldsinstructie. Zelden zag ik Giorgio Agambens idee van de vluchteling als moderne belichaming van de homo sacer zo pijnlijk en treffend verbeeld als in deze film.

Aan het eind van de film zegt ‘uitzettingsregisseur’ Arjan van Es (gespeeld door Romijn Conen, de broer van de regisseur): ‘Wij maken de wetten niet. Wij voeren ze uit.’ En als de wetten eenmaal zijn uitgevoerd, goedschiks of kwaadschiks, dan is het einde verhaal. Opdracht volbracht.

In zijn ‘Voetnoot’ van vandaag stelt Arnon Grunberg dit ambtelijk cynisme aan de kaak. Hij beschrijft een bezoek aan de Vluchtkerk in Amsterdam-West, waar veelal Afrikaanse uitgeprocedeerde asielzoekers wonen, en besluit als volgt:

Wij kweken op grote schaal psychiatrische patiënten, oftewel menselijke afvalproducten, met wie wij ons geen raad weten. Dat mag je natuurlijk niet zeggen, want dat is cynisch. Wat echter wel mag, is de bestaande situatie stilzwijgend laten voortduren.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.