Gepubliceerd op: maandag 18 maart 2013

De Correspondent

Rob Wijnberg, de voormalig hoofdredacteur van nrc.next, vertelde vanavond in De Wereld Draait Door over zijn nieuwe digitale initiatief De Correspondent. Samen met enkele geestverwanten, onder wie Joris Luyendijk, Femke Halsema en Jelle Brandt Corstius, tracht hij een dagelijks nieuwsmedium te lanceren dat volgens eigen zeggen niet wil meedeinen op de waan van de dag, maar consequent inzet op diepgravende slow journalism. Kortom, meer context en minder actualiteit dus:

De Correspondent is voor een deel voortgekomen uit frustraties over de commercieel gedreven, hype-gevoelige en oppervlakkige verslaggeving die onze informatievoorziening nu domineert. Maar De Correspondent is niet geboren uit rancune. De bedoeling is niet om ‘oude media’ een lesje te leren. Waar samenwerken met kranten, tijdschriften of omroepen waardevol is voor onze missie, zullen we dat zeker niet nalaten. De Correspondent wil een alternatief medium zijn, geen vervangend medium. Onze kijk op de wereld en de journalistiek is niet ‘de enige juiste’. In onze idealen zijn we ambitieus, in onze wijsheid bescheiden.

De Correspondent wil geen advertenties plaatsen (die leiden af), maar hoopt de onderneming te financieren met abonneegelden. Zij streven niet naar winstmaximalisatie, maar er is wel degelijk een winstoogmerk. Een lidmaatschap kost 60,- euro per jaar. Als zich binnen 30 dagen 15.000 leden aanmelden, gaat de site van start. Op het moment van schrijven staat de teller al op 1879 leden, dus ik denk dat ze dit doel wel zullen halen. Een optreden bij De Wereld Draait Door, waar de gewraakte soundbytes en stereotypes overigens niet van de lucht zijn, was alvast een handige zet om die ambitie te realiseren.

Maar waarom zou je lid willen worden van een journalistiek platform dat nog niet eens bestaat? Vermoedelijk omdat aan de site enkele journalistieke coryfeeën zijn verbonden. Naast Luyendijk, Halsema en Brandt Corstius doen onder anderen Arnon Grunberg, Ewald Engelen en Henk Hofland mee. Problematisch is wel dat zij ook al voor diverse andere media schrijven. Het is daarom te hopen dat De Correspondent ook onbekende talenten weet aan te trekken.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.