Gepubliceerd op: zaterdag 30 maart 2013

Abeer Soliman Egyptische curator Read my World

Abeer-SolimanNadat Asmaa Azaizeh begin maart een inkijkje gaf in de hedendaagse Palestijnse literatuur, is het op 14 april aan Abeer Soliman om hetzelfde te doen voor de Egyptische. Dan introduceert zij voor Read My World zeven Egyptische dichters, schrijvers, singer-songwriters en een documentairemaker aan het Nederlandse publiek in de OBA. Kirsten Van Den Hul gaat die dag met haar in gesprek.

Abeer komt uit Egypte en is schrijfster en verhalenvertelster. In Egypte treedt ze regelmatig op voor een publiek van alle leeftijden. Zo maakte ze onder andere een Arabische versie van Heidi, maar ook Shaharazad’s Duizend en een Nacht behoort tot haar repertoire.

Aan de vooravond van de omverwerping van Mubarak verbleef Abeer in Amsterdam; ze boekte haar ticket om zodat ze net op tijd op het Tahirplein was om getuige te zijn van een historisch moment. Inmiddels heeft de euforie van de revolutie plaats gemaakt voor een meer kritische houding ten aanzien van de dagelijkse praktijk. Een van de onderwerpen die Abeer na aan het hart gaan is de positie van de alleenstaande vrouw in Egypte. Een kwestie die sinds de revolutie alleen maar urgenter is geworden. Ze schreef er veelvuldig over op haar weblog en deze columns zijn gebundeld in een boek getiteld Diary of a Single Lady.

Naast haar werkzaamheden als verhalenvertelster en schrijfster is ze ook de oprichter van ‘Noon’: een onafhankelijk agentschap voor kunstenaars uit Egypte en is ze betrokken bij het Arabisch Europese filmfestival in Caïro.

Al Jazeera maakte een documentaire over haar: