Gepubliceerd op: maandag 18 februari 2013

Wat zegt Turks fruit over Nederland?

Al in 1990 verzuchtte Paul Schnabel dat de bijdrage van kunst en cultuur onderbelicht is gebleven in de geschiedschrijving van seksuele emancipatie in Nederland. En dat terwijl er legio voorbeelden zijn van kunst- en cultuuruitingen die in verband zijn of worden gebracht met het seksueel ‘bevrijde’ (zelf)beeld van Nederland.

Aldus de aankondiging van een congres over de culturele dimensies van seksuele emancipatie dat aanstaande woensdag plaatsvindt in Nijmegen. Welke rol speelden en spelen kunst en cultuur in de beeldvorming van Nederland als seksueel geëmancipeerd land? Er zijn lezingen over Ik, Jan Cremer, seksueel nationalisme in Nederlandse romans, De avonden als graadmeter voor homotolerantie, en er is een bijdrage van schrijver Christiaan Weijts. Omdat deze culturele dimensie niet beperkt blijft tot literatuur komen ook films, televisieprogramma’s, musicals, liedteksten en cabaret aan bod.

Meer informatie over programma, kosten (tientje) en aanmelding hier.

Culturele dimensies van seksuele emancipatie in Nederland
Instituut Historische, Literaire en Culturele Studies
Radboud Universiteit Nijmegen
woensdag 20 februari 2013

Tijd: 10.15-17.00, gevolgd door borrel

Locatie: Spinozagebouw, Montessorilaan 3, Nijmegen
Zaal A 01.12 (ochtend) en 01.16 (middag)

Over de auteur

- Frank Keizer is dichter, vertaler, redacteur en criticus. Publiceerde in 2012 het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Stanza en in 2013 Rampensuites bij Perdu, een vertaling van Disaster Suites van Rob Halpern, gemaakt samen met Samuel Vriezen.