Gepubliceerd op: donderdag 21 februari 2013

‘Taking risks to save endangered cultural heritage’

 

© Prins Claus Fonds

In Verweggistan, Timboektoe (een plek waarnaar Donald Duck pleegt af te reizen) vond de afgelopen maanden in het diepste geheim een reddingsoperatie plaats. Plaatselijke barbaren dreigden talloze eeuwenoude manuscripten te vernietigen, maar het koelen van hun boekenwoede werd verijdeld door… ons eigen Prins Claus Fonds.

Samen met de Malinese bevolking, de Malinese overheid, de projectpartner SAVAMA DCI en enkele andere internationale protagonisten slaagde dit fonds erin om maar liefst 95 procent van de manuscripten veilig te stellen voor volgende generaties.

Door de inzet en financiering van tijdelijke informanten, agenten en koeriers uit alle lagen van de Malinese bevolking wint het Prins Claus Fonds niet alleen aan street credibility, maar laat zij tegelijkertijd zien dat buitenlandse inmenging in een lokale strijd lang niet altijd negatief hoeft uit te pakken.

Over de auteur

- (1978) is dichter, hoofdredacteur van Parmentier en lid van de redactieraad van DW B. Daarnaast is hij medeoprichter en redacteur van het platform voor literaire kritiek De Reactor, het literair weblog Ooteoote en uitgever bij Perdu.